Папа Франциск помолився в концтаборах Аушвіц-Біркенау (фото)

18:32, 29.07.2016
Папа Франциск помолився в концтаборах Аушвіц-Біркенау (фото)

Папа Римський Франциск, під час свогог візиту до Польщі, вперше побував у концтаборах Аушвіц-Освенцім та Біркенау-Бжезінка, відомому також як Аушвіц ІІ у п’ятницю. Під час цього візиту понтифік не виголошував жодних промов, а лише молився і просив Бога пробачити неймовірну жортокість, скоєну в цих таборах смерті.  

 

Про це повідомляє Радіо Ватикану.

 

Спочатку папа відвідав колишній концтабір Аушвіц-Освенцім.

 

«Папа Франциск без жодного супроводу пішки повільно увійшов у в’їздні ворота колишнього нацистського концтабору Аушвіц, проходячи під ганебним написом «Arbeit Macht Frei» («робота визволяє»). На подвір’ї страт у центрі концтабору Святіший Отець зосередився на молитві близько п’ятнадцяти хвилин. При вході до 11-го блоку він мав приватну зустріч з десятьма особами, які пережили жахіття концтабору. Папа поцілував і коротко поговорив з кожним, отримавши від них свічку, яку поставив перед стіною, де відбувались розстріли», - повідомляє Радіо Ватикану.

 

 

Понтифік також спустився у підвальні приміщення, де розташовані «камери голоду», в одній із яких 75 років тому, саме 29 липня, помер святий Максиміліан Кольбе. В’язнів, яких утримували в цих камерах, позбавляли їжі й пиття аж до смерті.

 

Папа Франциск на самоті помолився в темній камері мучеництва священика Кольбе, який пожертвував своїм життям заради іншого в’язня, батька сім’ї.

 

 

Залишаючи колишній концтабір, римський папа підписав меморіальну книгу почесних гостей, записавши такі слова іспанською мовою: «Господи, зжалься над Твоїм людом! Господи, пробач стільки жорстокості».

 

У колишньому нацистському таборі смерті Біркенау-Бжезінка, відомому також як Аушвіц ІІ, що входив у комплекс Аушвіц-Біркенау папа Франциск провів молитовне вшанування жертв концтаборів та Справедливих серед народів світу, що ризикували життям, аби врятувати життя євреям від знищення нацистами.

 

Табір Біркенау набагато більший від Аушвіцу і споруджений з метою розвантаження перенасиченого основного табору. На його території були розташовані 4 газові камери, замасковані під душові, та 4 крематорії. У 1944 році в Біркенау перебували близько 100 тисяч в'язнів, розміщених в 300 бараках.

 

На територію табору папа Франциск на електромобілі повільно проїхав вздовж залізничних колій, куди прибували депортовані євреї та інші в'язні смерті з усієї Європи.

 

 

Біля Міжнародного пам’ятника жертвам концтаборів Аушвіц і Біркенау папу оплесками зустірло близько тисячі запрошених гостей. Після молитви понтифік зустрівся з 25-ма Праведниками народів світу, з кожним із яких мав коротку розмову.