Луценко наполягає, що обшуки в НАБУ тривають

16:14, 05.08.2016
Луценко наполягає, що обшуки в НАБУ тривають

Юрій Луценко.

Генпрокурор Юрій Луценко заявляє, що слідчі Генпрокурори завершують слідчі дії в будівлі Національного антикорупційного бюро (НАБУ), після чого, вилучені ними документи щодо незаконного прослуховування будуть вивчені.

 

Про це Юрій Луценко повідомив під час брифінгу у п’ятницю.

 

«Обшук в НАБУ пов'язаний з незаконним прослуховуванням телефону сторонньої особи, яка не є фігурантом законного слідства НАБУ. Хто в цьому винен - НАБУ чи СБУ - розберемося. У нас немає недоторканих», - зазначив Генпрокурор. І додав, що у разі потреби виїмка документів буде проведена і в СБУ.

 

За словами Луценка, йдеться про прослуховування телефону підозрюваного працівника Генпрокуратури. Оскільки НАБУ не має автономного права на прослуховування телефонних розмов підозрюваних, технічну підтримку детективам бюро надає СБУ. Утім, суд дав санкцію на прослуховування двох телефонних номерів, одни з яких належав сторонній особі, а не підозрюваному.

 

«Це або СБУ неправильно зробило установку номерів, або детектив НАБУ допустив помилку. Тому слідство має з’ясувати хто саме помилився. Чи знав детектив НАБУ, що прослуховує непричетного, який навіть не є посадовцем? І якщо знав, що порушує конституційні права людини, чому не зняв цей номер з прослуховування», - пояснює Луценко дії підлеглих.

 

Генпрокурор додає, що напередодні повідомляв керівника НАБУ Артема Ситника про запланований візит слідчих Генпрокуратури і розраховував на «об’єктивну співпрацю». Водночас, Луценко заявляє, що у даному випадку не йдеться про міжвідомчу війну.

 

Водночас, речник НАБУ Дар'я Манжура повідомила, що підставою для обшуку в НАБУ Генпрокуратура назвала прослуховування фігурантів справи заступника прокурора Київської області Олександра Колесника.

 

«Йдеться про кримінальне провадження за фактом розкрадання цукру зі складів державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» у Черкаській області загальною вартістю понад 300 млн. грн.,- каже пані Манжура. - Ключовим підозрюваним у даному провадженні є заступник прокурора Київської області Олександр Колесник, затриманий детективами НАБУ 18 травня 2016 року і взятий під варту за рішенням суду 20 травня 2016 року.»

 

Детективи НАБУ підозрюють пана Колесника у зловживанні владою або службовим становищем.

 

У свою чергу, керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін вважає, що Генпрокуратура прийшла з обшуками до НАБУ з метою скомпрометувати агентство, запустивши чутки про незаконне прослуховування з його боку.

 

«В НАБУ з обшуком прийшов департамент ГПУ ім. Грановського-Кононека під керівництвом Діми Суса (який перслідував нас, Каська, Сакварелідзе та інших). Ключовою ціллю цих клоунів були не процесуальні дії, а запуск новини про «про назаконну прослушку», - написав Шабунін на своїй сторінці у Facebook.

 

Депутат Мустафа Найем додає: «Абсурд обшуків в НАБУ полягає у тому, що традиційно незаконну прослушку організовували співробітники ГПУ, СБУ, або МВС. Але за роки роботи журналістів я не пригадую обшуків у цих силових структурах.. Це очевидна спроба показати хто в домі господар.»