Імператор Японії Акіхіто натякає на зречення престолу

11:42, 08.08.2016
Імператор Японії Акіхіто натякає на зречення престолу

Імператор Японії Акіхіто під час свого звернення до нації натякнув на можливе зречення престолу у зв’язку з погіршенням стану здоров’я.

 

Про це повідомляє Financial Times у понеділок.

 

«Я занепокоєний тим, що поступове погіршення стану мого здоров’я не дозволить мені з усією можливою енергією і від усього серця виконувати обов’язки символу держави», - сказав імператор Акіхіто під час десятихвилинного звернення на каналі NHK.

 

«Від щирого серця бажаю, щоб моя роль імператора-символа держави тривала і далі, без перерв», - повільно сказав імператор Японії.

 

Видання Financial Times зазначає, що звернення імператора до нації трапляються досить рідко. Наприклад, це було друге телезвернення з 2011 року, коли імператор звернувся до нації після руйнівного цунамі.

 

Раніше японські ЗМІ повідомили, що 82-річний імператор, який переніс операцію на серці і лікується від раку простати, висловив намір зректися престолу у найближчі роки. Звичайні японці підтримують бажання імператора піти, однак у Японії немає жодної правової бази для зречення.

 

Імператор Акіхіто останнім часом передав частину своїх обов’язків спадкоємцеві, 56-річному кронпринцу Нарухіто. У Нарухіто є лише одна дочка, а оскільки наслідування у імператорській родині йде по чоловічій лінії, то наступним претендентом на престол є брат Нарухіто – Акісіно, а потім – його 9-річний племінник Хісахіто.

 

До народження Хісахіто у імператорській родині понад 40 років не народжувалися спадкоємці чоловічої статі, що і викликало дебати з приводу наслідування престолу жінками.