У США українець може сісти на 40 років за те, що видавав себе за школяра

12.08.2016
У США українець може сісти на 40 років за те, що видавав себе за школяра

Артур Самарін та його мати Вікторія Самаріна завжди мріяли про краще життя. (Фото з сімейного архіву.)

Суд присяжних Харрісбурга (штат Пенсільванія) визнав Артура Самаріна винним у зґвалтуванні 15-річної  дівчинки, з якою він навчався в одному класі, видаючи себе за 18-річного хлопця. Тепер йому загрожує 40 років тюремного ув’язнення та 90 тисяч доларів штрафу.
 
Проте адвокат Артура не втрачає надії, що його апеляційна скарга буде розглянута у вищих інстанціях США та він зуміє домогтися для свого підзахисного заміни тюремного терміну на депортацію в Україну. На даний час Артур Самарін перебуває в одному зі слідчих ізоляторів Америки, але може вийти під заставу 240 тисяч доларів.
 
Мати обвинуваченого, Вікторія Самаріна, займається тим, що через захисників добивається зменшення суми застави. Жінка переконана, що її син нікому нічого поганого не зробив:«Мій син завжди був чуйною людиною й нікому не бажав зла.  Все, чого він хотів, це отримати добру освіту та гідне життя в Америці. Я вірю в нього і буду битися за нього до останнього».
 
Нагадаємо, мешканець Херсонщини  Артур Самарін  у 2012 році у віці 20 років поїхав до США спочатку за програмою обміну студентами. Пізніше він просто зник, а на його місці з’явився 16-річний хлопець із підробленими документами на ім’я Ашера Поттса.
 
Він швидко знайшов прийомну сім’ю та влаштувався учнем до однієї зі шкіл Харрісбурга.  Все було добре до зими поточного року, коли нові батьки здали його офіцерам ФБР. Так, прийомна мати Стефані Поттс стверджує, що всі ці чотири роки вона з чоловіком дбала про Артура, як про власну дитину.
 
Причиною ж, чому вона вирішила видати його ФБР, послужило те, що хлопець став закриватися в кімнаті та довго розмовляти з кимось по телефону російською мовою. Жінка вирішила, що це шпигун або терорист із Росії, тому і звернулася до офіцерів спецслужби по допомогу.
 
Пізніше з’ясувалося, що Ашер Поттс (він же Артур Самарін) устиг за цей час стати місцевою знаменитістю. Його навіть включили до американського «Національного товариства пошани». Ця організація об’єднує  школярів з усіх штатів, які мають найвищі навчальні показники.
 
«Я  ще й досі у шоці від усієї цієї історії, — каже Петі Кім, член палати представників США штату Пенсільванія. — Я сприймала його як одного з кращих громадян нашої країни, який в юні роки зумів стати місцевою «зіркою».
 
Тепер американська мрія домогтися всього у житті самостійно для Артура Самаріна є недосяжною. Незважаючи на те, що хлопець має добрі характеристики та клопотання перед високими інстанціями США від мешканців Пенсільванії, попереду на  нього чекають суд та в’язниця. Підтримувати контакти зі своїми колишніми вчителями з Херсонського державного університету, де його також знали з хорошого боку, Самарін не бажає з доброї волі.
 
Відзначимо, що судовий процес у справі «Самаріна-Поттса» триває вже понад півроку за закритими дверима.  Багато документів у справі Самаріна позначено грифом «секретно». Сам обвинувачений заявив, що за цей час стан його здоров’я значно погіршився. «Я маю потребу у терміновій операції на серці, — зазначив хлопець у своєму коментарі для преси. — Про моє життя зараз пишуть багато неправди. Насправді я став жертвою життєвих обставин та шахраїв, які звикли отримувати від мене гроші й нічого не робити».
 
Остаточний вердикт у справі 24-річного Артура Самаріна американський суд винесе наприкінці вересня поточного року. У найгіршому випадку, хлопця чекає тюремний термін, після відбування якого він вийде на свободу 64-річним пенсіонером, а в кращому — депортація в Україну та довічна заборона на перетин кордонів Америки.