Генпрокуратура готує кримінальні провадження проти детективів НАБУ (відео)

12:11, 16.08.2016
Генпрокуратура готує кримінальні провадження проти детективів НАБУ (відео)

Слідчі Генпрокуратури спільно з колегами з СБУ готують низку кримінальних проваджень щодо детективів Національного антикорупційного бюро (НАБУ) за результатами скандальної сутички між працівниками відомств, яка відбулася на вулиці Симона Петлюри у центрі Києва 12 серпня.

 

Про це повідомляє народний депутат Мустафа Найєм на своїй сторінці у Facebookу вівторок.

 

«Наразі готують підозру керівництву підрозділу детективів. Атака буде на всіх фронтах – звинувачення у протиправній діяльності, публічна дискредитація, саботаж, повне призупинення створення Антикорупційного суду», - написав пан Найєм.

 

При цьому, він висловлює обурення тим фактом, що Генпрокурор Юрій Луценко досі мовчить щодо «викрадення двох працівників НАБУ, яких більше десяти годин незаконно утримували в приміщенні Департаменту ГПУ на вулиці Симона Петлюри і намагалися шляхом катувань вибити необхідні покази».

 

Депутат Найєм зауважує, що НАБУ є «єдиним правоохоронним органом у державі, в якого не має політичних зобов’язань», саме тому політики «роблять все, щоб він не запрацював».

 

Мустафа Найєм також закликає усіх бажаючих приєднатися до акції протесту проти дій Генпрокуратури, яка запланована на 10:00 у середу.

 

Водночас, у ніч на вівторок у мережі Інтернет з'явилося відео скандального конфлікту в центрі Києва, на якому сутичка між спецпризначенцями НАБУ, що приїхали визволяти детективів, і працівниками ГПУ показана з позиції останніх.  

 

Запис опубліковано користувачем Carl Gun, це єдине відео на його каналі в youtube.

 

Нагадаємо, що за версією НАБУ, працівники ГПУ не давали спецпризначенцям розблокувати в конспіративній квартирі детектива з технікою.

 

Але в коментарях оприлюдненого відео співробітники ГПУ постають «жертвами свавілля  НАБУ», а спецпризначенці - такими, що «перешкоджали законним діям» працівників Генпрокуратури.

 

Зокрема, необ'єктивність коментарів до відео ілюструє момент на 3:32, коли особа, названа слідчим з особливо важливих справ ГПУ Паламарчуком, цілиться зі схожого на пістолет пристрою в співробітників НАБУ.

 

На 3:37 він ховає зброю собі в штани, і лише на 3:42 з'являється коментар - але вже про те, що «співробітник НАБУ загрожує застосуванням вогнепальної зброї Паламарчуку з піднятими руками».

 

Нагадаємо, 12 серпня під час проведення прихованого спостереження за об’єктом в одному із кримінальних проваджень, до приміщення, в якому перебували детективи НАБУ, намагалися проникнути працівники Генпрокуратури, у зв’язку виявленням стаціонарного посту спостереження за своїми співробітниками.

 

У НАБУ ж заявили, що усі слідчі дії за місцем інциденту відбувалися за рішенням суду у повній відповідності до закону.

 

Начальник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецназом НАБУ трьох  співробітників прокуратури у Києві.

 

Водночас, директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ГПУ затримала двох «технічних» працівників НАБУ, які проводили негласні слідчі дії. Після цього, співробітників бюро тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

 

За їхніми словами, проти них застосовували фізичний і психологічний вплив. До того ж, прокурор Дмитро Сус нібито сказав затриманим: «Вам кришка!».

 

Відтак, НАБУ почало кримінальне провадження проти співробітників ГПУ за низкою статей ККУ: незаконне викрадення, зловживання владою і службовим становищем, катування тощо.