71-річну мати Онищенка НАБУ розшукує за організацію злочинного угруповання

18:11, 29.08.2016
71-річну мати Онищенка НАБУ розшукує за організацію злочинного угруповання

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук за підозру у створенні злочинного угруповання 71-річну Іннесу Кадирову, мати головного фігуранта "газової" схеми "Укргазвидобування", депутата Верховної Ради Олександра Онищенка. Про це повідомили в НАБУ.

Згідно з інформацією детективів, Інеса Кадирова підозрюється одразу за кількома статтями Кримінального кодексу: в створенні злочинної організації, привласненні майна, легалізації та відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, створенні фіктивного підприємства та підробці документів.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає, що Інеса Кадирова разом з сином керувала "газовою" схемою, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд гривень. Жінка представляла інтереси підконтрольних Онищенку офшорних компаній "Остексперт Лімітед" і "Фаст Трейдинг", які є співвласниками товариств з обмеженою відповідальністю "Фірма Хас", "Надра Геоцентр" і "Карпатнадраінвест". Також Кадирова фактично управляла справами ряду українських ТОВ, які були створені для прикриття газової схеми, зокрема, визначала напрямки відмивання грошей.

Крім Кадирової, в розшук оголошені інші підозрювані у "газовій" справі: 50-річна Ірина Мусієнко, 58-річний Сергій Кабан, 60-річний Євген Бистрицький, 40-річний Роман Гумініченко та 50-річний Олександр Канцелярук. Кабан був фактичним керівником "Фірма Хас" і її представником в комітеті управління спільною діяльністю, Бистрицький - номінальним керівником ТОВ "Нафтогаз Трейд" і ТОВ "Фірма Хас", Гумініченко - керівником ТОВ "Торговий дім Київгазенерго", Канцелярук - директором ТОВ "Газ Транс Груп ".


Нагадаємо, Олександра Онищенка звинувачують у організації "газових" махінацій та нанесенні державі збитків на суму 3 млрд гривень. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували компанії , пов'язані в цій кримінальній схемі, та перепродували вже за ринковою.

Онищенко виїхав за кордон і заперечує всі звинувачення на свою адресу.

Усього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата і його мати, називають бізнесмена Валерія Пісного. Кілька фігурантів "газової справи" визнали себе винними і погодилися на співпрацю зі слідством.