До Самарканду доставили труну з тілом Іслама Карімова

09:29, 03.09.2016
До Самарканду доставили труну з тілом Іслама Карімова

(Жалобний кортеж Іслама Карімова.)

Труну з тілом президента Узбекистану Іслама Карімова, про смерть якого оголосили напередодні, відправили літаком з Ташкента в його рідне місто Самарканд на світанку в суботу, де відбудеться церемонія поховання керівника держави.

 

У зв'язку зі смертю лідера, який керував країною понад чверть століття, в Узбекистані оголосили триденну жалобу. Похорони Карімова відбудуться в Самарканді у суботу.

 

Уздовж вулиць Ташкента, по яких рухався жалобний кортеж, ще близько 5:30 за місцевим часом вишикувалися тисячі людей, які закидали автомобілі квітами. В аеропорту Ташкента кортеж зустріли більше тисячі людей в жалобі. За даними місцевих ЗМІ, сліз не приховували навіть правоохоронці. 

 

 

Повітряний простір над Самаркандом закрили для цивільних рейсів у п'ятницю, літаки перенаправляються до Ташкента. Адже у Самарканді чекали лише на борт №1 із тілом президента Карімова.

 

Згідно з офіційною інформацією, смерть 78-річного президента констатували 2 вересня о 20:55 за місцевим часом, тобто приблизно за годину до оголошення про це. Згідно медичного висновку, в Карімова 27 серпня був діагностований геморагічний інсульт (крововилив в мозок), він втратив свідомість, після чого впав у кому, з якої так і не вийшов до моменту констатації його біологічної смерті.

 

У звіті сказано, що президент Карімов був доставлений в Центральну клінічну лікарню Медико-санітарного об'єднання Міністерства охорони здоров'я Республіки Узбекистан із втратою свідомості 27 серпня близько 9:00 ранку.

 

Проведені дослідження, включаючи КТ головного мозку, виявили наявність у пацієнта гострого порушення мозкового кровообігу з масивним субарахноїдальним крововиливом (інсульт). Також в медичному висновку сказано, що у Карімова зупинялося серце, але реанімаційні заходи протягом 20 хвилин дозволили відновити серцеву діяльність.

 

При цьому, лідер Узбекистану впав у кому і був переведений на апарат штучної вентиляції легенів.

 

2 вересня 2016 року, незважаючи на проведені вищевказані заходи, повний обсяг діагностичних, лікувальних маніпуляцій та інтенсивної терапії, о 20:15 настала зупинка серцевої діяльності. Інтенсивні реанімаційні заходи не дали ефекту і о 20:55 у пацієнта констатована біологічна смерть.

 

Донька президента Узбекистану Лола Карімова повідомила про смерть свого батька 2 вересня ввечері. «Він пішов від нас... Підбираю слова, і сама не вірю в це...», - написала вона у у Facebook.

 

Практично одночасно з публікацією Лоли Карімової-Тілляєвої у Facebook  з'явилося офіційне повідомлення уряду і парламенту Узбекистану.

 

Нагадаємо, що до останнього моменту влада Узбекистану переконувала громадськість у тому, що президент Карімов живий. Зокрема, 2 вересня у ЗМІ то з’являлася, то спростовувалася інформація про смерть глави держави, незважаючи на те, що напередодні були опубліковані фотографії з підготовки до його поховання.

 

Згідно конституції Узбекистану, президентські повноваження тимчасово перейшли до голови сенату Нігматулли Юлдашева. Разом з тим, комісію з організації похорону очолив прем'єр-міністр Шавкат Мірзійоєв, якого аналітики називають найімовірнішим наступником покійного лідера.

 

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття у зв'язку із смертю президента Узбекистана Іслама Карімова.