«Кіборги» Ігор Брановицький і Сергій Колодій посмертно отримали зірку Героя України

18:25, 05.09.2016
«Кіборги» Ігор Брановицький і Сергій Колодій посмертно отримали зірку Героя України

Петро Порошенко і Ніна Брановицька.

Матері загиблих Героїв України Ігоря Брановицького і Сергія Колодія - Ніна Костянтинівна Брановицька і Наталія Миколаївна Колодій отримали ордени «Золота Зірка» від Президента Петра Порошенка під час урочистої церемонії в Маріїнському палаці у понеділок.

 

Про це повідомляє офіційний сайт Президента України.

 

«Наталія Миколаївна Колодій і Ніна Костянтинівна Брановицька. Дві матері, які втратили на війні Росії проти України найдорожче, своїх синів... Справжні Герої, про вчинки яких маємо знати і повинні пам’ятати», - написав у Facebook  речник Президента Святослав Цеголко.

 

Герой України Ігор Брановицький під час оборони Донецького аеропорту, у ніч з 20 на 21 січня 2015 року прикрив відхід бійців батальйону з вщент зруйнованої будівлі Нового терміналу та, намагаючись врятувати поранених, які там залишалися, потрапив у полон. Після чого його особисто застрелив один з ватажків бойовиків на прізвисько «Моторола».

 

Герой України Сергій Колодій 28 серпня 2014 року під час оборони Донецького аеропорту на бойовій машині піхоти (БМП) вступив у нерівний бій з російськими танками. Ціною власного життя він врятував життя 20 бійців, які завдяки його подвигу змогли вийти з оточеного опорного пункту.

 

      Наталія Миколаївна Колодій під час урочистої церемонії. 

 

Президент Порошенко, вручаючи нагороди матерям Героїв, зазначив: «Українські воїни є прикладом волелюбного, жертовного та нескореного українського духу, що дістався нам у спадок від поколінь героїчного українського лицарства. Завдяки їхній самопожертві, і ми про це маємо завжди пам’ятати, ми живемо та дихаємо, ми реформуємо нашу країну. І ніколи не дамо Україні повернутися в імперське ярмо!».

 

За словами Порошенка, завдяки героїзмові Ігоря Брановицького вдалося врятувати десятки українських поранених воїнів.

 

«Під час допитів, у порушення усіх міжнародних конвенцій за особисту незламність та непокору терористам, Ігор був особисто застрелений одним з нелюдів-бандитів з позивним «Моторолла». Не буде прощення. I цей нелюд буде притягнутий до відповідальності. Він відповість за смерть українського Героя»», - наголосив глава держави.

 

Порошенко також відзначив подвиг Сергія Колодія. За його словами, «на щастя, про цих людей вже складаються легенди, пишуться книги, знімаються фільми». Тому «дуже важливо, щоб на прикладі наших Героїв виховувалися майбутні покоління українців».

 

У свою чергу, мати Героя Ігоря Брановицького Ніна Костянтинівна сказала: «У нашому гімні є слова «душу й тіло ми положим…». Вони поклали свою душу за нас і наше завдання – продовжити їх справу, щоб ці втрати не були марними, щоб наші діти могли жити в незалежній і вільній країні, де права кожного громадянина були б захищеними».