Україна судитиметься з Росією через вкрадений морський шельф

15:19, 14.09.2016
Україна судитиметься з Росією через вкрадений морський шельф

(Фото з офіційного сайту Президента України)

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ подати позов про порушення арбітражного провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права внаслідок збройної агресії і анексії Криму.

 

Про це повідомляє прес-служба глави держави у середу.

 

«Цей позов, пов'язаний зокрема й з грабунком України в сфері енергетичних ресурсів, коли Росія краде нафту, газ, видобуваючи їх на морському шельфі України, відбувається крадіжка морських ресурсів та забруднення наших територій з негативним впливом на екологію басейну Чорного моря, в тому числі і під час будівництва Керченського мосту», - підкреслив Порошенко.

 

Згідно доручення Президента, міністр закордонних справ України Павло Клімкін має «вже сьогодні підписати і направити до Російської Федерації повідомлення про арбітраж відповідно до Конвенції ООН з морського права».

 

Глава держави переконаний, що «правова позиція України є твердою, базується на чітких доказах і Україна доведе за допомогою арбітражу юридичні факти викрадення Російською Федерацією природних ресурсів і нанесення шкоди екології».

 

Порошенко сподівається, що Росія візьме участь в цьому судовому процесі, як підписант Конвенції, а «не буде ховатися від міжнародних судових організацій, як це було зі створенням міжнародного арбітражу з розслідуванням трагедії літака рейсу МН-17».

 

«Впевнений, що запуск цього процесу буде сприяти відновленню повного контролю над морськими просторами України і відшкодуванню того збитку, яку понесла Україна внаслідок збройної агресії з боку Російської Федерації. Я думаю, що це перший, але надзвичайно важливий крок», - наголосив глава держави.

 

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль в ефірі каналу «112 Україна» пояснила, що цим позовом Україна планує добитися «підтвердження своїх прав, як морської держави, а також припинення міжнародних протиправних діянь Росії і поновлення прав і відшкодування збитків, пов'язаних з порушенням цих прав».

 

Пані Зеркаль додала, що оцінки відшкодувань, яких вимагатиме Україна, поки ще не робилися.

 

Нагадаємо, що у понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Київ протягом тижня подасть всеосяжний позов до Москви, що стосується Конвенції ООН з морського права. За словами міністра, Україна вимагатиме не тільки визнання своїх прав, але і компенсації.

 

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія готова судитися з Україною.