Порошенко пропонує, щоб суддів арештовувала Вища рада правосуддя

13:05, 26.09.2016

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект №5180 «Про Вищу раду правосуддя». Законопроект зареєстрований ще 23 вересня, проте його текст поки що відсутній на парламентському порталі.

 

Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради України в понеділок.

 

Зауважимо, що раніше Рада з питань судової реформи на своєму засіданні схвалила законопроект про Вищу раду правосуддя, який має гарантувати імплементацію змін до Конституції.

 

Нагадаємо, що 2 червня Верховна Рада внесла зміни до Конституції у частині правосуддя, які передбачають створення Вищої ради правосуддя. Ці зміни набудуть чинності 30 вересня.

 

Згідно з ними, Вища рада правосуддя, що замінить Вищу раду юстиції, гратиме головну роль в системі правосуддя, вирішуючи питання призначення та звільнення суддів.

 

Вища рада правосуддя також замість парламенту даватиме згоду на затримання, арешт і відсторонення суддів у разі вчинення злочину ще до вироку суду, а також вирішуватиме питання призначення суддів безстроково й їхньої переатестації.

 

Експерти «Реанімаційного проекту реформ» у понеділок закликали Верховну Раду зібратися на позачергове засідання для звільнення нечесних  суддів, призначення члена Вищої ради юстиції та прийнятті інших необхідних рішень у сфері правосуддя, які парламент вже не зможе приймати після 30 вересня.