Володимир Гройсман хоче ринкову ціну на вугілля і електроенергію

14:36, 26.09.2016
Володимир Гройсман хоче ринкову ціну на вугілля і електроенергію

Володимир Гройсман. (Фото прес-служби Кабміну)

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман  вважає, що ціна на вугілля повинна бути ринковою, але об’єктивною, тому лишається питання визначення формули вартості енергоресурсу. При цьому, нинішні ціни на електроенергію для промисловості глава уряду вважає неконкурентоспроможними.

 

Про це заявив пан Гройсман заявив під час зустрічі з представниками регіональних ЗМІ у понеділок.

 

«Ціна на вугілля повинна бути ринковою, але об’єктивною. Є дуже велике питання, яку формулу застосовувати на визначення ціни вугілля. Міненерговугілля переконане, що треба застосовувати формулу Варшавської біржі, бо вона ближча до нас», - сказав Володимир Гройсман.

 

Прем`єр також зазначив, що уряд ставить завдання реструктуризувати неефективні шахти та водночас не накопичувати борги по заробітній платі.

 

«Вугільна галузь є достатньо проблематичною з точки зору видобутку вугілля. У нас є шахти, де зараз видобуток обходиться в 2-4 рази більше, ніж на ринку. Тому важливо здійснити реструктуризацію шахт та не накопичувати заборгованість по заробітній платні», - підкреслив пан Гройсман.

 

Глава уряду нагадав, що в проекті держбюджету-2017 закладено 800 млн грн на реструктуризацію вуглевидобувних підприємств та 1 млрд грн на підтримку операційної діяльності шахт.

 

Водночас, прем'єр вважає нинішні ціни на електроенергію для промисловості неконкурентоспроможними.

 

«Ціни, які на сьогодні сплачує промисловість, - неконкурентоспроможні. Електроенергія в собівартості різної продукції має високу питому вартість, тому сьогодні необхідно знаходити рішення, щоб оптимізувати ціни на електроенергію. Я вважаю, що це питання, яке ми маємо вирішити з початку нового року», - сказав Володимир Гройсман.

 

Зауважимо, що Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг планує скасувати перехресне субсидування в електроенергетиці (коли промислові споживачі дотують побутових) навесні 2017 року.

 

У липні 2016 року міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що Міненерго має намір закладати в основу ціни вугілля для вітчизняних споживачів середню вартість палива на біржі в Польщі, а не в Роттердамі.