Ворог чхав на угоди: обстріли тривають щодня, спостерігачів ОБСЄ не пускають в Золоте

27.09.2016
Ворог чхав на угоди: обстріли тривають щодня, спостерігачів ОБСЄ не пускають в Золоте

(Фото з Faceebook OSCE.)

Лише кілька днів бойовики більш-менш дотримувалися угоди про розведення сил на Донбасі, яку представники Тристоронньої контактної групи підписали у Мінську 21 вересня. Відведення військ обох сторін мало б розпочатися у трьох точках — Станиці Луганській, селах Золоте і Петрівське. 
 
Утім протягом вихідних на лінії фронту знову тривали обстріли позицій ЗСУ, українські вояки знову не відповідали на «провокації» і знову втрачали своїх побратимів: за три останні дні загинув один захисник України, ще дев’ятеро бійців отримали поранення. До того ж у районі промзони Авдіївки було поранено одного мирного мешканця. 
 
Як написав у «Фейсбуцi» журналіст Роман Бочкала, у Зайцевому бійці приходять до тями після втрат. Міна калібру 120 мм влучила прямою наводкою по позиції ЗСУ. Саме тоді й загинув один український вояк, ще двоє було поранено.
 
«Не називатиму підрозділ, краще наведу цифри. Хлопці воюють півроку. У підрозділі було 22 бійці. Лишилося 6. Інші загинули або поранені. Це я до того, що війна нікуди не поділася. Вона продовжується і методично забирає життя наших воїнів», — зазначає Роман Бочкала.
 
Координатор групи «Інформаційний спротив» депутат Дмитро Тимчук зазначає, що впродовж вихідних російсько-терористичні війська продемонстрували повне ігнорування угоди про розведення сторін.
 
«Відзначено активне застосування окупантами важкого озброєння, почастішали випадки наближення до позицій сил АТО і ближніх вогневих контактів. Окрім «традиційних гарячих точок» — райони Авдіївки, Зайцевого, Новозванівки тощо, — окупанти активізувалися також на низці ділянок, де раніше було відносно «тихо», — вказує пан Тимчук. 
 
І додає, що така бойова активізація ворога спостерігається і в тих населених пунктах, де має відбуватися розведення сторін на два кілометри вглиб — у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському.
 
Окрiм цього, як повідомляє місія ОБСЄ на своєму офіційному сайті, луганські бойовики вчергове не допустили спостерігачів для моніторингу ситуації в районі Первомайськ—Золоте. І це при тому, що минулої неділі в район Золотого прибув заступник голови СММ Олександр Хуг, який планував у понеділок здійснити в цьо­му селі патрулювання.
 
Минулого тижня пан Хуг оприлюднив фото бетонної барикади бойовиків поблизу Золотого і заявив, що ця барикада повинна бути демонтована, а дорога за нею розмінована. Оскільки бойовики не допустили спостерігачів ОБСЄ до Золотого, можна вважати доконаним фактом порушення угоди про розведення сторін. Адже допуск сторонами спостерігачів до трьох вищевказаних точок розведення сил є частиною домовленості.
 
Напередодні у штабі АТО заявили, що Україна відведе свої війська лише за умови повного припинення вогню.