В Одесі протестувальників проти мера Геннадія Труханова виживають гуляннями і стусанами

27.09.2016
В Одесі протестувальників проти мера Геннадія Труханова виживають гуляннями і стусанами

Такі екскурсанти в Одесі. (Фото Володимира АТЛАСА.)

Уже п’ятий місяць поспіль в Одесі триває так званий «Антитруханівський майдан». Нині на площі перед мерією — з десяток активістів. Більша їх кiлькiсть, кілька десятків підприємців, iз прапорами і гаслами вимагала відсторонити від посади мера Одеси Геннадія Труханова минулого тижня.
 
Люди не задоволені політикою мера, його офшорними компаніями та наявністю декількох паспортів — у тому числі й російського.
 
У суботу на Думській площі їли шашлики, співали пісні й танцювали. Такі гуляння для цього місця незвичні, адже 5 місяців поспіль на цій площі проходять мітинги і пікети. Серед гостей були помічені найближчі до мера Одеси люди — лідери патріотичних організацій, зокрема лідер одеської самооборони Тодор Пановскій. На суботньому ярмарку він грав у баскетбол iз дітьми. Також на Думській площі були присутні Марк Гордієнко та Євген Рєзвушкін. Останнього було помічено в компанії з мером Одеси Геннадієм Трухановим.
 
На екскурсійних «маршрутках» приїхали молоді хлопці в камуфляжі. Про те, що під мерією пройде ярмарок iз шашликами і танцями, міськ­рада анонсувала пізно ввечері у п’ятницю на офіційному сайті.
 
Міські чиновники весь минулий тиждень намагалися зайняти Думську чим завгодно, аби тільки не активістами «Антитруханiвського майдану». Так, у понеділок по всій площі розставили горщики з кімнатними квітами. Виставка з’явилася на Думській після спроби громадських активістів встановити на площі пересувну прийомну нардепа Віктора Кривенка. Встановити намет їм не вдавалося довго — невідомі люди намагалися завадити.
 
Волонтер Аліна Подолянка розповіла, що серед людей, які зносили намет, були люди з партії мера Одеси «Доверяй делам». «І тут з’явилися депутати міської ради від «Довіряй ділам»: Ясіновіч, Лозовенко, Балух — ціла команда. І привели за собою електорат Труханова, підійшли «тітушки»
— їх було десь 150. І коли стемніло, ці «тiтушки» кинулися і почали просто громити намет».
 
Намет усе ж залишився, але трохи далі. У цей же день міських чиновників «зустрічав» килим... із 40 мільйонів гривень. Ініціатива належить Олексію Чорному — голові антикорупційного офісу Одеси. «Таку суму втрачає Одеський бюджет щороку через нарахуваня сумнівних пільг для автостоянок», — заявили в антикорупційному офісі.
 
Перед мерією був встановлений вільний мікрофон. Щоправда, тих, хто обурений діями мера, до трибуни не пропускали. Спроби активістів, незадоволених діями мера, прорватися до трибуни навіть переросли в сутички з поліцією. Але обійшлося без жертв та затриманих.
 
У п’ятницю учасники «Антитруханiвського майдану» спробували розгорнути намети на площі перед мерією Одеси. Їм перешкодили співробітники муніципальної безпеки. Виникла бійка, в яку довелося втрутитися правоохоронцям. Закінчилося все затриманням одного з активістів.
 
Іван Іщенко, начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Одеській області, розповів:«І коли вже між ними стався фізичний контакт, то відразу ж поліція втрутилася з національною гвардією і патрульною поліцією, розмежувала протиборчі сторони. У цей момент один iз громадян намагався чинити опір співробітникам поліції, за що був доставлений у Приморський відділ поліції. Коли його доставляли до Приморського відділу поліції, даний громадянин завдав ще тілесні ушкодження патрульному поліцейському».
 
Потерпілого співробітника патрульної поліції було госпіталізовано. Затриманого ж активіста організації «Братство» Олексія Середюка відпустили в той же день.