Генпрокурор Юрій Луценко хоче забирати паспорти у депутатів

17:05, 28.09.2016
Генпрокурор Юрій Луценко хоче забирати паспорти у депутатів

Юрій Луценко (в центрі) під час спільної прес-конференції з Арсеном Аваковим.

Генпрокурор Юрій Луценко пропонує закріпити на законодавчому рівні норму, згідно якої, у тих народних депутатів, на яких внесено подання про притягнення до кримінальної відповідальності, одразу забирали закордонні паспорти. Він також не хоче, щоб із корупціонерами боролися лише детективи НАБУ.   

 

Про це Юрій Луценко заявив під час спільної прес-конференції із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим у середу.

 

За словами Генпрокурора, він вже готує відповідні пропозиції для Верховної Ради. Серед інших пропозицій, озвучених Луценком, є й зменшення термінів розгляду подання про зняття недоторканності з депутатів.

 

«Після внесення офіційного подання на зняття депутатської недоторканності у відповідного депутата має зупинятися дія його закордонних паспортів. Це не є гарантією того, що він не втече. Але така вірогідність зменшується», - сказав Генпрокурор.

 

Юрій Луценко також вважає, що НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не зможуть самостійно впоратися із корупціонерами.

 

«Останній документ, який ми хочемо ініціювати, це припинення спорів про підслідність між НАБУ та іншими правоохоронцями. В країні настільки багато злочинності, що віддати виключне право одному невеликому правоохоронному органу – неефективно. Ми не зменшуємо повноважень НАБУ і САП, вони як мали, так і мають право виходити на суддів, міністрів, депутатів, губернаторів. Дай Бог їм успіхів», - заявив Генпрокурор.

 

Генпрокурор заявив, що буде сам вирішувати, які справи віддавати в НАБУ.

 

«Але якщо паралельно на такі самі посадові особи вийшли інші правоохоронні органи, то такі справи за рішенням генпрокурора можуть залишатися в цих органах. НАБУ має право витребувати ці справи для себе», - сказав Юрій Луценко.