Київ вимагає від ФСБ Росії негайно відпустити журналіста Романа Сущенка (відео)

10:51, 03.10.2016
Київ вимагає від ФСБ Росії негайно відпустити журналіста Романа Сущенка (відео)

Роман Сущенко для ФСБ Росії виявився "полковником української розвідки".

Україна вимагає негайного звільнення арештованого в Росії журналіста агенції «Укрінформ» Романа Сущенка та відповідної реакції на його затримання, арешт і звинувачення у шпигунстві від місії ОБСЄ, Ради Європи та інших структур.

 

Російська ФСБ ж наполягає, що Сущенко є кадровим розвідником у званні полковника.

 

Позицію України повідомила перший віце-спікер та представник гуманітарної групи у Мінську Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook  у понеділок.

 

«Чекаємо негайних заяв від ОБСЄ і пані Міятович, від Генсека Ради Європи Янгланда, від інших структур, які зобов'язані висловити протест проти арешту українського журналіста Російською Федерацією за надуманими звинуваченнями в шпигунстві.  Українська влада вимагає негайного звільнення журналіста!», - написала пані Геращенко.

 

Віце-спікер додає, що вона «шокована новиною про затримання в Росії українського журналіста Романа Сущенка».

 

За словами пані Геращенко, вона часто перетиналася із затриманим журналістом по роботі під час відряджень до Франції. «Розумний, професійний журналіст», - зазначає вона.

 

Водночас, у центрі громадських зв'язків ФСБ Росії повідомили у понеділок, що вважають затриманого «під час проведення шпигунської акції» Сущенка «кадровим співробітником Головного управління розвідки Міноборони України», який нібито має звання полковника.

 

«Громадянин України цілеспрямовано збирав секретну інформацію про діяльність Збройних сил і військ Національної гвардії Російської Федерації, витік яких за кордон міг завдати шкоди обороноздатності держави», — вважають у ФСБ. І додають, що слідчі ФСБ порушили проти Сущенка кримінальну справу за статтею «шпигунство»,

 

Виявляється, ще 1 жовтня Лефортовський суд Москви тишком-нишком заарештував українського журналіста Романа Сущенко на два місяці на час слідства.  

 

Відомий адвокат Марк Фейгін, найнятий дружиною журналіста Анжелою Сущенко і керівництвом «Укрінформу», досі не може до нього потрапити через бюрократію. Пану Фейгіну лише вдалося записатися в журналі відвідувань. Потрапити до Сущенка намагаються й українські консули у Москві.

 

Нагадаємо, що Роман Сущенко - паризький кореспондент агенції «Укрінформ», який  прибув до Росії у приватних справах минулої п’ятниці. Рідні не знали про його затримання дві доби, аж доки у московському СІЗО «Лефортово» його випадково не виявили російські правозахисники, які перебували там із плановою перевіркою умов утримання арештованих.

 

В агенції «Укрінформ» заявили, що всі звинувачення на адресу Романа Сущенка, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку Росії щодо українських громадян.

 

Водночас на YouTube-каналі оприлюднено відео затримання Романа Сущенка.

 

Як повідомляла "УМ", Роман Сущенко прилетів до Москви з Парижу у власних справах  у п'ятницю, 30 вересня, а 2 жовтня дружина повідомила про його арешт - після того, як журналіст два дні не виходив на зв'язок з родиною.