Арештований у Москві журналіст Роман Сущенко працював під псевдонімом Рон Височанський

13:31, 03.10.2016
Арештований у Москві журналіст Роман Сущенко працював під псевдонімом Рон Височанський

Рон Височанський, він же Роман Сущенко був активним в Парижі. (Фото з Facebook Рона Височанського)

Спеціальний кореспондент агенції «Укрінформ» Роман Сущенко, який останні шість років працював у Парижі і якого співробітники ФСБ Росії затримали минулої п’ятниці у Москві за підозрою у шпигунстві, співпрацював з низкою українських ЗМІ під псевдонімом Рон Височанський.

 

Це засвідчує сторінка Рона Височанського у Facebook.

 

Те, що даний аккаунт належить саме Романові Сущенку підтверджує єдина світлина, на якій спецкор «Укрінформу» бере коментар в учасниці антиросійської акції, організованої українською діаспорою у Парижі.

 

Пошуковики в мережі Інтернет підтверджують, що автор Рон Височанський писав статті, огляди і замітки для таких видань, як «Дзеркало тижня», «Газета 24», співпрацював з фондом «Демократичні ініціативи», знімав для "Лівого берега" тощо.

 

Серед друзів Рона Височанського чимало відомих в Україні журналістів, багато з них спеціалізуються на міжнародній тематиці, або висвітлюють події в зоні АТО. Зокрема, серед його «френдів» спецкор агенції УНІАН у Москві Роман Цимбалюк, а також відомий фотокор Олександр Клименко.

 

Серед його друзів є також українські дипломати й окремі російські журналісти-міжнародники.

 

Нагадаємо, що Роман Сущенко прибув до Москви з Парижу у приватних справах минулої п’ятниці. Рідні не знали про його затримання дві доби, аж доки у московському СІЗО «Лефортово» його випадково не виявили російські правозахисники, які перебували там із плановою перевіркою умов утримання арештованих.

 

На той момент Роман вже був таємно арештований на два місяці Лефортовським судом Москви з подачі ФСБ Росії.  

 

ФСБ Росії вважає Романа Сущенка кадровим офіцером ГУР Міноборони України у званні полковника. Журналіста звинувачують у шпигунстві. Офіційний Київ вимагає від Москви негайно звільнити спецкора «Укрінформу».