Суд Амстердаму вирішить долю золота скіфів 14 грудня

18:25, 05.10.2016
Суд Амстердаму вирішить долю золота скіфів 14 грудня

Скіфське золото чекає у Нідерландах на повернення в Україну.

Окружний суд Амстердаму обіцяє винести рішення щодо повернення Україні так званого «скіфського золота» 14 грудня 2016 року. Перше судове засідання за позовом України до Музею Алларда Пірсона в Нідерландах щодо повернення колекції історичних артефактів відбулося у середу.

 

Про це повідомила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар на своїй сторінці у Facebook .

 

«Окружний Суд Амстердаму обіцяє рішення 14 грудня», - лаконічно написала пані Джеппар щодо результатів судового засідання.

 

Перед засіданням суду у вівторок, заступник міністра зазначила, що позиція уряду України є наступною: «Колекція належить українському народу. Наш обов'язок - захист культурних цінностей. Його гарантувати за умов перебування в окупації - неможливо! Ми вимагаємо повернення артефактів в Україну».

 

Окружний Суд Амстердаму у вівторок заслухав сторони, зокрема, й позицію представників музеїв анексованого Криму.

 

«Слухаємо захист кримських музеїв, які хочуть повернути експонати державного музейного фонду України на окупований півострів», - інформувала з-зали суду в Амстердамі Еміне Джеппар.

 

За її словами, кримчани наполягають, що «Україна може змінювати закони», тоді як «АРК є автономією, яка мала власний парламент, міністрів та широкі повноваження», тому, мовляв, золото скіфів є «публічною власністю юридичної особи АРК». За їхніми словами, «ми розуміємо Україну та емоції, адже є момент анексії, але ця справа... про культурні цінності».

 

«Виступає пані Савицька, російський захист кримських музеїв, каже про Гаагзьку конвенцію 1954 року, яка забороняє репресії держави щодо культурних цінностей, каже про високу мораль музейного співробітництва! Хоч плач...», - іронізує пані Джеппар.  

 

Нагадаємо, у лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для виставки «Крим: золото і таємниці Чорного моря», яка проходила в музеї Алларда Пірсона. Виставка складалася з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири - в Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес).

 

Серед експонатів виставки - артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів. Наразі у музеї Алларда Пірсона перебуває 565 експонатів із кримських музеїв (2111 одиниць зберігання), які очікують на юридичного вирішення питання про місце їх повернення.

 

Українська сторона вважає, що золото скіфів з чотирьох кримських музеїв має повернутися в Україну. Росія наполягає на його поверненні до Криму, який вона анексувала в березні 2014 року.

 

Однак після завершення виставки нідерландська сторона, незважаючи на надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України. Контракт, який надавав право на тимчасове зберігання колекції Музеєм Алларда Пірсона, завершився 13 червня 2014 року, після чого ці культурні цінності вважаються незаконно вивезеними з України і підлягають поверненню.