День захисника України: анонс заходів

09:01, 14.10.2016
День захисника України: анонс заходів

Українці святкують День захисника України вже третій рік поспіль 14 жовтня, в День Покрови Пресвятої Богородиці. Державне свято офіційно встановлене 14 жовтня 2014 року відповідним Указом Президента. Це не лише свято звитяги українського козацтва, але й день пам’яті та пошани всіх, хто століттями боровся за незалежність України.

 

Запорізькі козаки споконвіку вважали Матір Божу своєю заступницею. Тож на Покрову в Україні традиційно відзначається День українського козацтва, а також чергова річниця створення УПА.

 

Святкування Дня захисника України у п’ятницю, 14 жовтня розпочнеться з молитви.

 

«У військових частинах та на передовій святкові молебні проведуть військові капелани християнських конфесій. У Софії Київській відбудеться центральний молебень за участю Президента України, прем'єр-міністра, керівників українського війська. Молебень проведуть глави усіх християнських конфесій України», - повідомив напередодні режисер-постановник заходів Сергій Проскурня.

 

О 9:30 після молебню на Софійській площі клятву на вірність Україні складуть ліцеїсти Військового ліцею імені Івана Богуна.

 

Після цього, Президент Петро Порошенко відкриє виставку військової техніки, яка працюватиме з 14 по 16 жовтня.

 

О 16:00 розпочнеться концерт патріотичної пісні за участю гуртів, які постійно їздять у зону АТО виступати перед бійцями.

 

Ввечері українські націоналісти планують провести Марш патріотів.

 

Цивільний корпус «Азов», рух «Правий сектор» та побратимські формації закликають патріотів долучатися до Маршу.

 

Збір учасників о 18:00 біля монументу «Батьківщина-Мати» на столичному Печерську.

 

«Покрова вважається головним святом українських націоналістів. Цього дня ми згадуємо відвагу Великих Лицарів української нації. Цього дня ми надихаємось їхнім прикладом для подальшої боротьби за Українську Державу», - йдеться у спільній заяві націоналістів.

 

Організатори Маршу патріотів додають, що головна мета акції – продемонструвати непримиримість з курсом державної псевдоеліти на поразку в війні, яка нібито працює на «капітуляцію України». 

 

Київська міськдержадміністрація попереджає, що у зв’язку з проведенням заходів до Дня захисника України низка вулиць столиці у п’ятницю буде перекрита для руху транспорту.

 

Зокрема, вулицю Хрещатик буде перекрито для руху автотранспорту протягом усього дня. Окрім того, з 18:00 до 21:00 тимчасово обмежать рух транспорту у напрямку: вулиця Лаврська – вулиця Івана Мазепи – вулиця Грушевського – Європейська площа – вулиця Хрещатик – вулиця Михайлівська – Володимирський проїзд. Такі зміни пов’язані з проведенням мирного зібрання та ходи громадян.

 

Орієнтовно з 16:00 також можливі обмеження руху транспорту у зв’язку з проходженням колони за наступним маршрутом: парк Т. Шевченка – вулиця Володимирська – бульвар Тараса Шевченка – вулиця Хрещатик – Майдан Незалежності – вулиця Михайлівска – площа Михайлівська.

 

КМДА просить киян враховувати зазначену інформацію, обираючи маршрути руху, та надавати перевагу громадському транспорту.