Росія не поверне Україні контроль над кордоном без виборів на Донбасі

09:26, 21.10.2016

Україна отримає доступ до неконтрольованої ділянки кордону з Росією вже на другий день після проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу.

 

Таку умову Кремля озвучив заступник глави адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв в ефірі телеканалу «1+1» в ніч на п’ятницю.

 

За його словами, це передбачено Мінськими домовленостями, які були прийняті у лютому 2015 року.

 

Водночас, пан Єлісєєв нагадує, що ще до проведення місцевих виборів в окупованих районах Донбасу мають бути виконані безпекові умови Мінська: виведення російських окупаційних військ з регіону, а також постійний доступ місії ОБСЄ до неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону.

 

Водночас, міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі «5 каналу» детальніше розповів про черговість встановлення контролю над кордоном.

 

«На нашу думку, така «дорожня карта», навпаки, повинна прописати, по-перше, послідовність кроків, по-друге, гарантію їх виконання, бо Росія тлумачить Мінські домовленості абсолютно по-іншому, ніж ми з нашими німецькими та французькими друзями і партнерами... Контроль над кордоном повинен встановлюватися в два базових етапи», - сказав міністр.

 

За словами пана Клімкіна, на першому етапі має відбутися постійний моніторинг з боку ОБСЄ: «По-перше, це встановлення низки баз ОБСЄ уздовж кордону одночасно з відеоспостереженням, в тому числі нічним, на всіх ключових дорогах і залізницях.»

 

Щодо другого етапу, міністр Клімкін вважає, що «на другий день після виборів контроль над кордоном повинен бути повернутий вже нам безпосередньо».

 

Тобто кордон мають контролювати вже не спостерігачі ОБСЄ, а українські прикордонники.

 

«Якщо у нас не буде моніторингу кордону з боку ОБСЄ, то немає сенсу говорити про якісь кроки щодо безпеки», - підкреслює міністр МЗС.

 

Нагадаємо, що в ніч на 20 жовтня у Берліні понад 4 години тривали переговори «нормандської четвірки»: канцлера ФРН Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента України Петра Порошенка і президента Росії Володимира Путіна.

 

У ході зустрічі лідери країн домовилися розробити «дорожню карту», яка стане основним документом з імплементації усіх Мінських угод - від 5 вересня та меморандуму від 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року.

 

Жодного документу за результатами зустрічі підписано не було.