Ангела Меркель закликала Google і Facebook бути прозорішими

17:06, 28.10.2016
Ангела Меркель закликала Google і Facebook бути прозорішими

Ангела Меркель зацікавилася соцмережами.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що пошуковики і соцмережі, такі як Google і Facebook мають розкрити свої інструменти: зокрема, як саме вони визначають, що люди бачать онлайн.

 

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel у п’ятницю.

 

Пані Меркель вважає, що секретність довкола алгоритмів, які використовують онлайн-платформи, загрожують відкритій дискусії.

 

«Великі інтернет-платформи завдяки своїм алгоритмам стали вушком голки, через які мають пройти різні ЗМІ, щоб отримати користувачів. Ці алгоритми, коли вони непрозорі, можуть призвести до спотворення нашого сприйняття, вони звужують наш обсяг інформації», - зазначила канцлер ФРН.

 

Пані Меркель закликала зробити алгоритми публічними, щоб «поінформовані громадяни» могли побачити вплив, який мають на них соціальні медіа, стрічки новин і результати пошуку. Адже у багатьох випадках інформація береться із обмеженого списку джерел.

 

У свою чергу, представники Google і Facebook розповіли виданню Der Spiegel, що надали громадськості достатньо інформації про те, як вони працюють.

 

Зауважимо, що наприкінці 2016 року міжпартійна група німецьких політиків відправить результати дослідження алгоритмів, якими користуються у Facebook, Google та в інших інтернет-компаніях комісару Євросоюзу з питань цифрової політики Гюнтеру Еттінгеру.