Генконсул Польщі у Львові більше не називатиме Бандеру бандитом

18:32, 08.11.2016
Генконсул Польщі у Львові більше не називатиме Бандеру бандитом

Вєслав Мазур не змінив антиукраїнських переконань.

Міністерство закордонних справ України провело бесіду з генконсулом Польщі у Львові Вєславом Мазуром через його висловлювання щодо історичної постаті лідера ОУН (б) Степана Бандери.

 

Про це повідомляє народний депутат Олег Мусій, який також оприлюднив відповідь МЗС України з цього приводу на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

Раніше пан Мусій вимагав визнати пана Мазура персоною нон ґрата в Україні, утім, МЗС України направило йому відповідь, в якій повідомило, що не підтримує цю пропозицію, оскільки це може призвести «до небажаної ескалації в українсько-польських відносинах».  

 

Водночас, МЗС повідомило, що український дипломат Войнаровський зустрівся з польським консулом Мазуром і довів йому позицію української сторони щодо «недоцільності загострення публічної дискусії зі складних питань спільної історії».

 

За даними польських ЗМІ, 21 вересня 2016 року під час засідання комісії польського Сейму у справах еміграції та зв’язків із поляками за кордоном Вєслав Мазур сказав, що коли колишній президент Віктор Ющенко визнав Степана Бандеру Героєм України, як і УПА, то він дивувався, «як може бути бандит героєм?».

 

На думку пана Мазура, українці ще мало обізнані з історією і їм треба показувати «ті всі злочини, які зробили ці люди».

 

Утім, зараз Веслав Мазур «висловив щирий жаль з приводу своїх висловлювань», запевнив, що подібне більше не повториться і погодився що з цього приводу мають дискутувати не дипломати, а науковці під час конференцій тощо.

 

«Мазур визнав свою неправоту і запевнив, що антиукраїнська риторика більше не повториться (із суттєвою приміткою: незалежно від його переконань)», – обурюється депутат Олег Мусій.

 

І додає, що йому прикро, що в МЗС «забракло духу по справжньому поставити на місце дипломата, який явно зарвався через острах ескалації у відносинах та аналогічної відповіді польської сторони».

 

Справа в тому, що Вєслав Мазур є генеральним консулом Польщі у Львові лише рік, але зараз він претендує на посаду генерального консула Польщі у Луцьку. Тож напруга в стосунках з українськими дипломатами йому може лише зашкодити. Отже свою неправоту він визнав лише номінально.

 

Утім, згідно відповіді МЗС України депутату Мусію, наші дипломати продовжують відслідковувати дії і заяви генконсула Мазура зі згаданої тематики, щоб визначитися чи доцільно його затверджувати генконсулом Польщі у Луцьку.