НАБУ підозрює керівництво МАУ в крадіжці 150 мільйонів

13:56, 11.11.2016

Детективи Національного антикорупційного бюро погоджують з колегами зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури питання оголошення підозри президенту і головному бухгалтеру авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) і їхньому спільнику - колишньому керівнику Державіаслужби України.

 

Усім трьом закидають заволодіння коштами держбюджету в особливо великих розмірах – 150 млн. грн.

 

Про це повідомляє прес-служба НАБУ в п’ятницю.

 

Колишньому керівнику Державіаслужби і очільникам МАУ інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

 

«Досудовим розслідуванням встановлено, що впродовж 2014-2015 років керівництво МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях в особливо великих розмірах», - йдеться у повідомленні.

 

У НАБУ пояснюють, що йдеться про збір, який всі авіакомпанії згідно законодавства зобов’язані сплачувати до Фонду за перевезених пасажирів та вантажі.

 

«Ці кошти МАУ стягувала з клієнтів з відповідним цільовим призначенням, але до Фонду їх не перераховувала. За два роки сума цієї несплати сягнула 147 млн. грн.», - підрахували  детективи.

 

За версією слідства, нарощуванню боргу перед Держспецфондом сприяла лобістська діяльність з боку екс-керівника Державіаслужби в інтересах МАУ.

 

«Ця особа, яка до призначення на державну службу працювала в МАУ, затвердила наказ, який дозволив авіаперевізникам отримувати нові напрямки перевезень, незважаючи на наявність у них непогашених боргів перед Фондом. Така активність екс-керівника Державіаслужби протирічить частині 4, 5, 7 та 9 статті 12 Повітряного кодексу України та свідчить про умисний характер дій в інтересах МАУ», - констатують в антикорупційному бюро.

 

Після оголошення підозри, матеріали кримінального провадження передадуть до суду. Чинне законодавство передбачає, що за інкриміновані злочини керівники МАУ та іїхній колишній колега, що лобіював інтереси авіакомпанії, можуть «сісти» за грати від 7 до 12 років з конфіскацією майна.