У Москві виборців президента Молдови звозять автобусами (фото)

12:42, 13.11.2016
У Москві виборців президента Молдови звозять автобусами (фото)

Вибори президента Молдови у Москві проходять дуже активно.

Громадян Молдови, які перебувають в Росії на заробітках, звозять автобусами до виборчих дільниць у Москві для участі у другому турі президентських виборів у неділю. Вони мають проголосувати за проросійського кандидата, лідера Соцпартії Молдови Ігоря Додона.

 

Про це повідомляє молдовське видання RISE Moldova і публікує відповідні світлини.

 

Так, журналісти видання зафіксували, що виборців організовано підвезли на автобусах на дільниць №317 і 318 у Москві.

 

 

«Я голосував за Додона» - сказав журналістам виборець Валеріу Чалдаре, який розповів, що його разом з іншими громадянами Молдови організовано привезли автобусом з Підмосков’я.

 

Водночас, водій автобусу, припаркованого біля дільниці попри заборону, не побажав повідомити кому належить транспорт і попросив заплатити йому «5 рублів за інтерв’ю».

 

 

RISE Moldova також повідомляє, що на дільницях у Москві шикуються черги, а громадяни Молдови, що перебувають у Росії, голосують активніше, ніж у першому турі.

 

«Складно сказати, чим викликані такі черги. Але виборцям явно цікавіший другий тур виборів президента Молдови», - повідомив голова виборчої дільниці №318 Вадим Змеу.

 

При цьому, намагаються сфотографувати бюлетені. Хоча члени виборчої комісії постійно попереджають їх про те, що в разі встановлення факту фотографування бюлетень буде анульований.

 

«Окремі спроби скористатися при голосуванні фото або відеозйомкою ми припинили. Тому, поки що, жоден бюлетень анульований не був», - повідомила інший представник виборчої комісії.

 

Зауважимо, що під час першого туру президентських виборів 30 жовтня на московських дільницях переважна більшість виборців проголосувала за проросійського кандидата Ігоря Додона, а не за єдиного кандидата від правих сил Майю Санду.

 

Голосування у другому турі президентських виборів розпочалося в Молдові у неділю, 13 листопада, о 7:00 ранку. За даними Центральної виборчої комісії Молдови, до основних виборчих списків включені понад 2,8 млн. виборців, за кордоном відкриті 100 виборчих дільниць.

 

Лідер Соціалістичної партії Молдови Ігор Додон, який бере участь у другому турі виборів президента країни вже проголосував у Кишиневі. Він висловив упевненість у своїй перемозі і закликав опонентів утриматися від протестів у разі поразки пані Санду.

 

«Народ Молдови хоче, щоб все заспокоїлося, і щоб вони стали жити краще. Тому я сподіваюся, що ми обійдемося без протестів», - заявив пан Додон.

 

Як повідомляла «УМ», проросійський кандидат Ігор Додон напередодні виборів зробив скандальну заяву про те, що Крим належить Росії. Не зважаючи на засудження цієї заяви нинішнім керівництвом Молдови, пан Додон згодом повторив заяву про «російський Крим».

 

Натомість його суперниця Майя Санду має проєвропейську орієнтацію і не визнає анексію Криму.