У Молдові на виборах президента перемагає проросійський Ігор Додон

07:35, 14.11.2016
У Молдові на виборах президента перемагає проросійський Ігор Додон

Ігор Додон.

Глава Партії соціалістів Молдові Ігор Додон на спеціально скликаній прес-конференції заявив про свою перемогу на виборах президента країни в ніч на понеділок.

 

За даними Центрвиборчкому Молдови, після обробки 98% бюлетенів різниця між кандидатами становить 150 тисяч голосів: Ігор Додон отримав 54,62% ​​(827 тис. голосів), а Майя Санду - 45,38 %% (687 тис. голосів).

 

«Уже всі зрозуміли, що ми перемогли. Це попередні дані, неофіційні. Голосування ще триває в США і Канаді, але розрив досить великий, щоб говорити про нашу перемогу», - сказав пан Додон і подякував всім, хто «довірив голоси і майбутнє країни».

 

«Я усвідомлюю всю повноту відповідальності. Я розумію, що буде непросто. Я буду президентом усіх - лівих і правих, тих, хто хоче в Євросоюз і тих, хто хоче бути поруч з Росією», - заявив Додон.

 

Він також привітав свою суперницю Майю Санду з досягнутим «хорошим, гідним результатом».

 

«Пані Санду, я хочу подякувати за жорстку, але хорошу кампанію. Нам не потрібна ненависть в суспільстві. Я врахую позицію виборців Майї Санду. Давайте заспокоїмо пристрасті. Пропоную зустрітися, обговорити, що робимо далі, щоб зберегти стабільність в країні», - заявив пан Додон.

 

Центрвиборчком оприлюднив результати голосування після обробки 98% бюлетенів. Опрацьовано понад 1,5 млн. бюлетенів, залишилося підрахувати близько 100 тисяч голосів.

 

Різниця між кандидатами становить 150 тисяч голосів: Ігор Додон отримав 54,62% ​​(827 тисяч голосів), а Майя Санду - 45,38 %% (687 тисячі голосів).

 

Водночас лідер проєвропейської опозиції в Молдові Майя Санду заявила, що другий тур виборів президента супроводжувався значними порушеннями.

 

Нагадаємо, що громадян Молдови, які перебувають в Росії на заробітках, звозили автобусами до виборчих дільниць у Москві для участі у другому турі президентських виборів у неділю.

 

Як повідомляла «УМ», проросійський кандидат Ігор Додон напередодні виборів зробив скандальну заяву про те, що Крим належить Росії. Не зважаючи на засудження цієї заяви нинішнім керівництвом Молдови, пан Додон згодом повторив заяву про «російський Крим».

 

Натомість його суперниця Майя Санду має проєвропейську орієнтацію і не визнає анексію Криму.