У Павлограді оголошено обвинувальний акт у справі про збитий Іл-76

18:17, 23.11.2016
У Павлограді оголошено обвинувальний акт у справі про збитий Іл-76

Бойвики ЛНР біля збитого Іл-76.

Представники прокуратури оголосили обвинувальний акт генерал-майору Віктору Назарову під час розгляду справи про збитий літак Іл-76 у Павлоградському міськрайонному суді Дніпропетровської області в середу.

 

Про це повідомляє Радіо Свобода.

 

Генерал Назаров є єдиним обвинувачуваним у справі про збитий озброєними сепаратистами літак Іл-76, на борту якого перебувало 49 українських десантників і членів екіпажу. Трагедія сталася в аеропорту Луганська 14 червня 2014 року.

 

Як йдеться в акті, тодішній керівник штабу АТО Віктор Назаров був зобов’язаний «здійснювати керування військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати ймовірні дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, обіймаючи посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов’язків».

 

Сторона обвинувачення вважає, що Назаров достеменно знав про розташування на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто «усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватись на територію противника» і був поінформований про «терористичну загрозу».

 

«13.06.2014 року до штабу АТО з СБУ надійшла інформація – про те, що дві групи бойовиків озброєні ПЗРК, вирушили до аеродрому Луганська і мають намір збивати літаки», – зазначив прокурор.

 

За даними слідства, генерал Назаров не організував протидію групам бойовиків і не гарантував безпеку українських військовослужбовців, відправлених до Луганська, що «призвело до вчинення теракту й загибелі 49 військовослужбовців».

 

Матеріальні збитки держави, за даними з акту, оцінені в понад 28,7 млн. гривень.

 

Напередодні суд опитував у справі співробітників СБУ, які засвідчили, що передавали до штабу АТО інформацію про перебування групи бойовиків з ПЗРК на аеродромі Луганська. Однак генерал-майор Віктор Назаров заперечив ці свідчення.

 

Нагадаємо що суд у справі про катастрофу Іл-76 триває у Павлограді вже півроку. Генерал-майор Віктор Назаров обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків). Родичі загиблих вояків були навіть готові вчинити самосуд над генералом

 

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади і 9 членів екіпажу. Усі загинули.