У Чорнобилі четвертий енергоблок накрили саркофагом на 100 років (фото)

13:59, 29.11.2016
У Чорнобилі четвертий енергоблок накрили саркофагом на 100 років (фото)

Новий саркофаг на ЧАЕС. (Фото ЄБРР і прес-служби Президента України)

Процес переміщення захисної арки, що накриває зруйнований четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції, було успішно завершено у вівторок.

 

Про це йдеться у повідомленні Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Twitter.

 

«Чорнобильський реактор успішно накритий через 30 років після катастрофи 1986 року і в результаті дивовижного подвигу інженерів», - повідомляє ЄБРР.

 

 

У церемонії завершення насування арки взяв участь Президент України Петро Порошенко.

 

 

Новий безпечний конфайнмент був переміщений на відстань 327 метрів щоб накрити енергоблок. Цей саркофаг - найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36 200 тонн.

 

Основна функція нового саркофагу полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які знаходяться в об'єкті «Укриття». Всередині арки встановлено кран для демонтажу існуючого «Укриття» та залишків четвертого енергоблоку.

 

Ця умова повинна виконуватись, як за умов нормальної експлуатації, так в разі аварії (руйнація існуючого об'єкту «Укриття»). Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватись впродовж 100 років.

 

 

Особливість спорудження нового саркофагу полягала в тому, що він будувався на відстані 180 метрів від об'єкту «Укриття». Конструкція арки насувалася за допомогою спеціальної системи, що складається з 224-х гідравлічних домкратів, що дозволяє пересувати арку на 60 см за один цикл.

 

Нагадаємо, що будівництво об'єкту почалося в квітні 2012 року після масштабних підготовчих робіт на майданчику.

 

26 квітня 1986 року стався вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції, що став причиною наймасштабнішої техногенної катастрофи у світовій історії.

 

Для ізоляції зруйнованого енергоблоку протягом 1986 року над ним був побудований бетонний саркофаг, відомий як об'єкт «Укриття».