Кучма боїться заморозити конфлікт на Донбасі

17:50, 01.12.2016
Кучма боїться заморозити конфлікт на Донбасі

Леонід Кучма переймається мирним врегулюванням.

Представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, колишній президент Леонід Кучма застерігає від створення «замороженого конфлікту» на окупованій частині Донбасу.

 

Про це він повідомив під час першого Балтійсько-Чорноморського форуму «За діалог з довіри» в Києві у четвер.

 

Леонід Кучма наголосив, що виступає за продовження мінського процесу і функціонування «нормандського формату».

 

«Давайте використовувати найменшу можливість просувати мир, а будь-яка війна закінчується миром, нам би хотілося швидше, не дай Бог нам залишити заморожений конфлікт», - зазначив колишній президент.

 

За словами пана Кучми, на переговорах в Мінську вирішуються численні соціальні проблеми - економічні, гуманітарні.

 

«Там живуть все-таки наші люди. Просто кинути їх напризволяще і сказати, що цей формат нічого не дає - багато розуму не треба», - зауважує він.

 

Леонід Кучма також повідомив, що президент Росії Володимир Путін виступає проти участі США в переговорах по врегулюванню конфлікту на Донбасі, зокрема в розрізі мінських угод.

 

«А хто може запропонувати інший формат? Я вам скажу, невже ви думаєте, що Порошенко, коли розглядав питання підписання Мінських угод, не хотів, щоб там брали участь США, Англія, і, може, навіть Китай, який підписував Будапештський меморандум? Але потрібна була згода всіх сторін, в яких не було бажання цим займатися, такою проблемою», - пояснює представник України.

 

І додає: «Треба було спитати у Володимира Путіна, а чи згоден він, щоб брали участь США, я вам заздалегідь скажу - ні. Тому обирали з того, що можна було створити. Спочатку був «Женевський формат», а потім американці зникли звідти з цієї ж причини, і з'явився «Нормандський формат».

 

Нагадаємо, що Володимир Путін під час свого щорічного послання до Федеральних зборів, оголошеного у четвер, заявив, що Росія не шукає ворогів, але не допустить обмеження своїх інтересів.