Нафтогаз не витрачатиме мільярди на ГТС через «Турецький потік»

14:52, 02.12.2016

НАК «Нафтогаз України» не погодив тенедер на закупівлю ПАТ «Укртрансгаз» послуг по реконструкції компресорних станцій «Ананьїв», «Задніпровська» і «Південнобузька» на суму понад 4,13 млрд. грн.

 

Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу» у п’ятницю.

 

Повідомляється, що «Нафтогаз», як єдиний акціонер «Укртрансгазу», має право попереднього узгодження здійснення угод, ціна яких перевищує 500 млн. грн. Отже тендер було скасовано.

 

«Обладнання, яке планував закупити «Укртрансгаз» згідно із техніко-економічним обґрунтуванням проекту, призначалось і могло бути використане для реконструкції компресорних станцій, задіяних тільки у транспортуванні газу в напрямку Туреччини і не могло використовуватись на інших компресорних станціях», - йдеться у повідомленні.

 

Відтак, у компанії-монополісті зважили на домовленість між Росією та Туреччиною про реалізацію проекту «Турецький потік», який покликаний замістити транзит російського газу в Туреччину через територію України.

 

Мовляв, якщо цей проект буде реалізовано, інвестиція на 4 млрд. грн. у компресорні станції буде просто недоцільною.

 

«Запропонована закупівля обладнання та робіт не є доцільною з огляду на прогнози Росії щодо припинення транзиту газу територією України», - йдеться у повідомленні НАК.

 

Нагадаємо, в Україні вважають, що проект "Турецький потік" суперечить інтересам України і Європи.