В Україні сперечаються через заборону кіно за творами Булгакова і Гоголя

18:34, 02.12.2016
В Україні сперечаються через заборону кіно за творами Булгакова і Гоголя

Список забороненого російського кіно відкритий.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення опублікувала повний список російських фільмів, мультфільмів і серіалів, заборонених в Україні в рамках захисту інформаційного простору. До переліку наразі увійшло 545 фільмів, прокатні посвідчення яких анульовані.

 

Цей список викликав суперечки в інформаційному просторі й соцмережах серед прихильників і противників російського кінопродукту.

 

«У список увійшла кінопродукція, в якій знайдені ознаки порушення законів про кінематографію і про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів», - йдеться у повідомленні Нацради.

 

Зокрема, зазначається, що протягом 2014-2016 років Держкіно відмовило в державній реєстрації і скасувало прокатні посвідчення на трансляцію більше 500 фільмів і серіалів.

 

Так, до списку аудіовізуальних творів увійшли серіали «Вулиці розбитих ліхтарів-5», «Бандитський Петербург», «Агент національної безпеки», «Бригада», фільми «9 рота», «Війна», «Біла гвардія» , «Брат 2», мультфільми «Про Федота-стрільця, удалого молодця», «Бєлка та Стрєлка. Пустотлива сімейка» та інші.

 

Також під заборону потрапила 10-а серія серіалу «Майстер і Маргарита».

 

У Нацраді відзначили, що цей перелік буде доповнюватися.

 

Критики цього рішення Нацради наголошують, що до числа заборонених потрапили екранізації творів класиків. Наприклад, «Яма» і «Поєдинок» Купріна, «Тарас Бульба»  Гоголя, «Біла гвардія» Булгакова тощо.

Утім, противники заборони 10-ї серії серіалу «Майстер і Маргарита» режисера Володимира Бортка стверджують, що це сталося через те, що у фільмі є кадри з портретом  Леніна. Мовляв, закон про декомунізацію в дії і на грані абсурду.

 

Тоді як обидві екранізації «Білої гвардії» 2005 і 2012 років заборонили через «зневагу до української мови, народу і державності». Утім, українські патріоти неодноразово критикували Булгакова саме за цей роман.

Водночас, депутат Віталій Чепінога спробував охолодити пристрасті навколо забороненого російського кінопродукту.


«Не треба молоть х.рні, панове! Заборонено не Булгакова-Купріна-Гоголя, а тупєйші російські серіали «за мотивами»... Не нєрвнічайте», - написав депутат Чепінога.


Водночас, інколи в дужках до фільму Нацрада зазначає, що має на увазі під «нацизмом» або «комунізмом».

Це, наприклад, може бути участь у фільмі актора Івана Охлобистіна, якому СБУ інкримінує причетність до створення терористичної організації.