Інтерпол просять оголосити у міжнародний розшук "скіфське золото"

20:28, 02.12.2016
Інтерпол просять оголосити у міжнародний розшук "скіфське золото"

Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки "Крим – золотий острів в Чорному морі", які зберігаються в музеї Алларда Пірсона Амстердамського університету, спрямувавши в Інтерпол окументи для оголошення арештованого майна в міжнародний розшук.
 

Таким чином прокуратури АР Крим веде кримінальне провадження за фактом відмови музею Нідерландів повернути експонати виставки "Крим – золотий острів в Чорному морі", які є власністю держави Україна.

"За клопотанням прокурора постановою Печерського районного суду міста Києва на музейні експонати накладено арешт. Постанову слідчого судді направлено до Інтерполу для забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна", - зазначено в повідомленні.


Нагадаємо, виставка "Крим – золотий острів у Чорному морі" в музеї Алларда Пірсонасформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму.

Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

Мінкульт Росії наполягає, що це вже їхнє золото, а от офіційна позиція України: "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем".

Судовий розгляд позову України до Музею Алларда Пірсона почався 5 жовтня 2016 року в Окружному суді Амстердама. Захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".