Євген Панов і Андрій Захтей були таксистами і не визнають себе диверсантами

11:59, 06.12.2016
Євген Панов і Андрій Захтей були таксистами і не визнають себе диверсантами

Андрій Захтей у Лефортовському суді.

Захисники обвинувачених у підготовці диверсій в Криму українців Євгена Панова і Андрія Захтея наполягають на тому, що вони були лише приватними таксистами і жодних диверсій на півострові не планували.  

 

Про це заявили адвокат Панова Дмитро Дінзе і адвокат Захтея Ілля Новіков в коментарях низці російських ЗМІ у вівторок.

 

Зокрема, стало відомо Панов і Захтей відмовилися від даних раніше зізнавальних свідчень. Їхні адвокати кажуть, що «коли вас катують – ви зізнаєтеся у чому завгодно».

 

Адвокат Дмитро Дінзе стверджує, що його підзахисний Євген Панов - колишній співробітник АЕС в Запоріжжі, приїжджав до Криму, щоб підробляти там як приватний таксист.

 

За його словами, Панова затримали 7 серпня на прикордонному посту вже під час  повернення. За версією ФСБ, протягом трьох останніх діб водій Панов возив у якості пасажира якогось громадянина, який міг бути причетний до підготовки вибухів на півострові. Зараз таксист Панов стверджує, що за три дні до ладу навіть не познайомився з цим пасажиром.

 

Адвокат Ілля Новіков стверджує що його підзахисний, раніше двічі судимий Андрій Захтей також був таксистом. Новіков розповів, що невідомий по телефону запропонував Захтею увечері 6 серпня забрати трьох чоловіків з багажем в районі села Суворове на півночі Криму. Пасажири мали на місці вказати куди їхати, обіцяли щедро заплатити.

 

Однак ще по дорозі в Суворове машину Захтея, за його словами, перехопили співробітники ФСБ, серед яких старшим був підполковник Роман Каменєв.

 

Оперативники, за версією обвинувачуваного, повідомили таксисту, що його клієнти підозрюються в підготовці диверсій, запропонувавши йому посприяти в їх затриманні.

 

У село пізно ввечері таксист приїхав вже з озброєними чекістами в салоні. Однак як тільки Каменєв вийшов з машини, зав'язалася перестрілка. Офіцер був поранений, а ті, що стріляли в нього люди втекли. Підлеглі на машині Захтея відвезли потерпілого в лікарню, де той помер, а самого таксиста доставили в своє управління.

 

Поки чекісти з'ясовували роль Захтея в тому, що сталося, йому судом було обрано адміністративний арешт.

 

Виявилося, що мимовільний учасник спецоперації в Суворовому в п'яному вигляді матюкався і чіплявся до перехожих в Сімферополі. Пізніше слідчий ФСБ оголосив таксиста поплічником диверсантів, а не випадковим очевидцем перестрілки, пред'явивши йому відповідне звинувачення.

 

Зазначимо, що Лефортовський райсуд Москви 6 грудня продовжив до березня 2017 року арешти обом українським «диверсантам».

 

Клопотання ФСБ суд розглядав в закритому режимі, проте стало відомо, що з великої групи «військових диверсантів і їх поплічників», про ліквідацію яких ФСБ повідомляла в серпні 2016 року, під слідством зараз перебувають тільки Євген Панов і Андрій Захтей,

 

Обом офіційно пред'явлено звинувачення «замах на диверсію» і «участь в незаконному збройному формуванні».