Під Маріуполем виявили російських кадрових військових

11:54, 12.12.2016
Під Маріуполем виявили російських кадрових військових

(Фото спільноти InformNapalm)

Місія ОБСЄ зафіксувала озброєних російських вояків на окупованій території в районі Маріуполя минулої п’ятниці. Тоді як волонтери виявили російську базу озброєнь в окупованому Новоазовську.

 

Про це йдеться у звіті ОБСЄ, оприлюдненому у понеділок.

 

«У підконтрольному ДНР селі Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) до патруля місії на цивільному автомобілі з номерними знаками Російської Федерації під'їхали четверо озброєних чоловіків з автоматами (АК-47) і почали розмовляти зі спостерігачами», - йдеться у звіті місії.

 

За даними ОБСЄ, усі вояки «були одягнені в форму військового типу». При цьому, двоє з них відрекомендувалися спостерігачам, як громадяни Російської Федерації.

 

У місії також додають, що українські вояки пропускають спостерігачів ОБСЄ на територію зі зберігання відведеного озброєння лише після того, як пересвідчуються у тому, що у патрулі немає росіян.

 

«На місці розміщення відведеного важкого озброєння військовослужбовці ЗСУ надали доступ спостерігачам після того, як дізналися, що серед спостерігачів патруля немає громадян Російської Федерації», - констатується у звіті.

 

Водночас, волонтери зі спільноти InformNapalm виявили в окупованому райцентрі Новоазовськ на маріупольському напрямку базу російських військ та велике скупчення озброєнь.

 

За їхніми даними, в одному з районів Новоазовська базується близько 10 одиниць 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» (згідно з Мінським домовленостями, артилерійські гармати калібру понад 100 мм повинні бути відведено не менше ніж на 25 км від лінії розмежування), а також близько 15 одиниць тентованої автомобільної техніки.

 

 

«Саме ця база озброєнь і техніки активно використовується російськими окупантами для здійснення турбуючих провокаційних обстрілів мирних жителів і позицій українських силовиків на маріупольському напрямку», - йдеться у розслідуванні спільноти InformNapalm.

 

Те, що база постійно використовується як місце дислокації заборонених типів озброєння, неодноразово підтверджувалося й супутниковими знімками за 2016 рік, наголошують волонтери.