Українець Андрій Захтей поскаржився на катів із ФСБ

19:05, 12.12.2016
Українець Андрій Захтей поскаржився на катів із ФСБ

Андрій Захтей спілкується зі своїм адвокатом у суді. (Фото Медіазони)

Андрій Захтей, заарештований у справі так званих «кримських диверсантів», направив до Слідчого комітету Росії заяву про тортури, які застосовували до нього після затримання співробітники ФСБ. Він стверджує, що його катували струмом, а клеми приєднували навіть до геніталій.

 

Про це розповів виданню «Медіазона» адвокат Ільнур Шарапов у понеділок.

 

За його словами, вони разом із підзахисним просять перевірити дії співробітників ФСБ, в яких вони вбачають перевищення посадових повноважень із застосуванням насильства (частина 3 статті 286 КК).

 

«Шрами у мене на руках з'явилися від того, що співробітники ФСБ сильно стягнули мої зап'ястки наручниками. При цьому, коли мене катували струмом, від болю я сильно смикався, від чого на зап'ястках з'явилися рани. Катували мене два дні струмом. Спочатку кріпили клеми до ніг і до сідниць, вмикали струм, вимагали зізнатися у скоєнні злочину», - йдеться у заяві Захтея.

 

Українець казав своїм катам, що є звичайним таксистом, який «приїхав на місце стрілянини за дзвінком клієнта», але його продовжували катувати.

 

«Надалі клеми стали чіпляти до геніталій, від болю я кілька разів втрачав свідомість», - пояснює Захтей у своїй заяві.

 

За його словами, на голові у нього весь цей час був мішок, своїх мучителів він не бачив.

 

Раніше заяву про тортури до Слідчого комітету Росії направив громадянин України Євген Панов, заарештований у тій же справі «кримських диверсантів». За його словами, після затримання на кордоні співробітники ФСБ били його залізною трубою, підвішували за наручники і застосовували електрострум. Разом з адвокатом Дмитром Дінзе він попросив перевірити дії співробітників ФСБ, які затримали його.

 

Нагадаємо, що на початку листопада Захтея разом з Пановим перевезли до московського СІЗО Лефортово.

 

5 грудня Лефортовський суд Москви продовжив Євгену Панову і Андрію Захтею термін арешту до 7 березня 2017 року. Засідання відбулися в закритому режимі.