Святослав Вакарчук закликає Петра Порошенка реформувати суди

13:31, 14.12.2016

Український музикант Святослав Вакарчук передав Президенту Петру Порошенку лист від групи культурних і релігійних діячів під час зустрічі у вівторок ввечері. Підписанти листа просять главу держави створити повноцінну систему незалежних антикорупційних судів.

 

Текст листа оприлюднено в мережі Інтернет у середу.

 

Серед підписантів листа – Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, глава УГКЦ Святослав (Шевчук), актриса Ада Роговцева, письменник Сергій Жадан та інші.

 

«Ми, підписанти цього листа, наполягаємо на терміновому створенні повноцінної системи незалежних антикорупційних судів, а не тільки Вищого антикорупційного суду, як це передбачено Законом України «Про судоустрій і статус суддів». Цим судам слід розглядати антикорупційні справи по суті, давати згоду на проведення відповідних слідчих дій за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)», – йдеться у листі.

 

Громадські діячі відзначили, що через відсутність волі політичних еліт оновлення влади призупинено.

 

«Кінцеві результати антикорупційної кампанії в Україні поставлені в залежність від досі не реформованих судів і суддів, рішення яких дуже часто є заангажованими. Очищення та оновлення судової влади гальмується, насамперед, через відсутність волі політичних еліт. Ефективність НАБУ і САП Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) при таких умовах буде зведена нанівець», – сказано в посланні.

 

Автори додають, що «держава повинна гарантувати спеціальну охорону та надійний захист антикорупційних суддів та їх сімей».

 

Громадські діячі також вимагають у терміновому порядку розпочати створення антикорупційних судів.

 

«Ми закликаємо вас негайно розпочати процес створення належної системи спеціалізованих антикорупційних судів. Пропонуємо створити спеціальну конкурсну комісію з відбору кандидатів на посади антикорупційних суддів за зразком комісії по проведенню конкурсу на заміщення посади директора НАБУ. Вважаємо за необхідне, щоб до складу конкурсної комісії були включені іноземні фахівці з бездоганною міжнародною репутацією», – додали автори листа.