Київ вітає рішення повернути скіфське золото Україні

14:35, 14.12.2016
Київ вітає рішення повернути скіфське золото Україні

(Фото з ФБ-сторінки Петра Порошенка)

Офіційний Київ вітає рішення окружного суду Амстердаму про повернення Україні колекції скіфського золота з трьох кримських музеїв, ухвалене у середу. Тоді як міністерство культури Росії обурене цим рішенням.

 

Зокрема, Президент України Петро Порошенко на своїх сторінках у соцмережах написав: «Рішення окружного суду Амстердама означає, що не лише «скіфське золото» є українським. Крим теж є українським, Крим - наш, і крапка».

 

У свою чергу міністр МЗС України написав у своєму Твіттер: «Скіфське золото повертається додому – в Україну. Впевнений, в Крим воно теж повернеться, але трохи згодом. Вдячний всій команді за цю перемогу!».

 

Водночас, музейники з окупованого Криму вже планують оскаржити рішення окружного суду Амстердама передати колекцію «скіфського золота» Україні.

 

«Рішення передати Україні набуває чинності після розгляду справи в суді апеляційної інстанції. Апеляція буде подана», — повідомила адвокат Анастасія Сівіцька, що захищає інтереси музеїв анексованого Криму у цьому процесі.

 

У міністерстві культури Росії додають, що вердикт суду нібито «суперечить положенням контрактів і грубо порушує принципи міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини».

 

 

Додамо, що серед іншого суд Амстердаму вирішив, що Україна також повинна заплатити музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів 111 тис. євро. Тоді як музеї Криму мають заплатити Україні та музею Алларда Пірсона 2800 євро відшкодування судових витрат.

 

Нагадаємо, предметом спору є колекція із 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником «Херсонес Таврійський» та Бахчисарайським історико-культурним заповідником для експонування в Музеї Алларда Пірсона в період з 6 лютого до 28 травня 2014 року в рамках виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

 

Конфлікт навколо експонатів кримських музеїв виник через окупацію Криму Росією. Саме в той час експонати перебували на виставці в Амстердамі. Після завершення виставки нідерландська сторона, попри надані раніше гарантії, заявила про неможливість повернення кримських експонатів Національному музею історії України, мотивуючи відмову можливими претензіями з боку кримських музеїв.