Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для початкової школи з'явилася онлайн

11:45, 15.12.2016
Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для початкової школи з'явилася онлайн

Двотомник ще друкують, але його можна скачати онлайн

У відкритому он-лайн доступі з’явилася Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для початкової школи, яку Міністерство освіти України випускає у світ спільно з "Видавництвом Старого Лева".

"Це без перебільшення знакова подія. По-перше, тому що це просто дуже красива, мальовнича, якісна книжка.По-друге, тому що ця красива якісна книжка видана за бюджетні кошти і надійде у всі шкільні бібліотеки всіх українських шкіл", - коментує подію причетна до видання двотомника журналістка Іванна Коберник.

Як відомо, найближчим часом у "Видавництві Старго Лева" світ побачать 640 тисяч примірників цього підручника - по 320 тисяч кожного з двох томів, тобто для 1-2 та 3-4 класів.

При цьому друк підручника обійшовся на 10 мільйонів гривень дешевше, ніж якби його випускали за звичною схемою Міносвіти, де мала місце корупція.

"Оскільки "Видавництво Старого Лева", яке підготувало і видало Хрестоматію, категорично відмовилося розписувати кошторис за загальноприйнятими схемами, хрестоматія обійшлася на 10 млн грн дешевше з 25-ти запланованих", - повідомила пані Коберник.

Приклад хрестоматії показав неефективність і несправедливість державних витрат на друк підручників за державні гроші, відзначає вона.

Зокрема, зекономлені 10 мільйонів гривень просто “згорять” в бюджетному котлі 31-го грудня, адже їх можна було розписати на "сірі" схеми, але не можна витратити прозоро за той короткий час, що залишився до кінця року.

"За те, за що держава мала б платити достойно і прозоро – гонорари авторам, упорядникам, художникам – платиться мало і через це чесні видавництва, якісні автори і художники не підуть робити підручники для держави на регулярній основі. Натомість, кошторис друку підручників має цікаві статті витрат, куди можна записати багатомільйонні суми і ніяк за них не звітувати", - пояснює вона корупційну складову при друку підручників.

У планах міністерства зруйнувати такі заробітки раз і назавжди.

"Ця видана за бюджетні кошти красива книжка вперше з’явилася на сайті Міністерства освіти і науки ще до того, як вийде з друкарні друкований варіант. До нині всі видавництва, які отримували багатомільйонні замовлення на друк підручників за бюджетний кошт, не надавали МОН електронних версій для вільного використання", - відзначає при цьому Іванна Коберник.

За її словами, такий підхід стане звичною практикою. "Міністр освіти і науки Лілія Гриневич наполягла, щоб з наступного року МОН отримував для використання електронні версії всіх підручників, які друкуватимуться за кошти держбюджету", - повідомляє журналістка.

 

На сайті Міносвіти вже можна скачати двотомник "Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для початкової школи"

Як повідомляла "УМ", вперше Міносвіти віддало друк шкільного підручника професійному дитячому видавництву.