На кордоні з Україною ФСБ вербує українців

12:58, 22.12.2016
На кордоні з Україною ФСБ вербує українців

Українцям не радять їздити до Росії.

Державна прикордонна служба України застерігає українців від поїздок до Росії, оскільки російські спецслужби, зокрема, ФСБ, чинять тиск на українців, а декого схиляють до співробітництва.

 

Про це повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян на своїй сторінці Facebook  в четвер.

 

«Держприкордонслужба України в черговий раз рекомендує громадянам України утриматися від поїздок до Росії без зайвої необхідності», - написав пан Слободян.

 

За його словами, російські спецслужби ведуть облік громадян України, які постійно їздять до Росії за допомогою прикордонної бази «Каскад-Поток».

 

«В зоні ризику: особи, які постійно перетинають україно-російський кордон у приватних справах; мають родичів у прикордонних районах Росії; мають автомобіль російської реєстрації», - попереджає помічник голови Держприкордонслужби.

 

Схема є наступною: якщо спрацьовує база «Каскад-Поток», російські прикордонники вилучають у громадянина України паспорт та доповідають старшому зміни або ініціатору постановки на контроль. Особу та транспортний засіб виводять з загального потоку для очікування прибуття ініціатора.

 

«Під час опитування спецслужби залякують українських громадян та погрожують заборонити в’їзд на територію Росії. Іноді трапляються випадки вимагання грошових коштів. Здебільшого задають питання про особисту участь в АТО або участь близьких родичів, суспільно-політичну обстановку в Україні та співпрацю зі структурами Служби безпеки України», - вказує Олег Слободян.

 

Представники російських спецслужб також відбирають в українців мобільні телефони та перевіряють їхній вміст і контакти.

 

«У ході бесід з громадянами України, які затримувалися на території Росії, стало відомо про неодноразові спроби співробітників ФСБ схилити їх до конфіденційного співробітництва або змусити зізнатись у розвідувальній діяльності на користь України. Багато з них розповідали про застосування проти них фізичної сили, зокрема для того, аби останні зізналися в злочинах, яких вони не скоювали (наприклад, крадіжка)», - додають у Держприкордонслужбі.

 

Нагадаємо, Україна готується запровадити візовий режим з Росією