Легендарний член ОУН Іван Бойко помер у Бразилії в 97 років

10:01, 26.12.2016
Легендарний член ОУН Іван Бойко помер у Бразилії в 97 років

Іван Бойко з бандурами. (Стоп-кадр з фільму.)

У бразильському місті Куритиба, серці української Бразилії, помер 97-річний Іван Бойко – член ОУН, майстер-бандурист.


Він був емігрантом, який 42 прожив «особою без громадянства» та став героєм документального фільму бразильського режисера Гуту Пашко «Iван» («Iván»), повідомляє "Новинарня".

Народжений 1919 року на Тернопільщині, юнаком Іван Бойко став активним членом юнацтва ОУН.

Коли польська окупація змінилася на радянську, а потім на німецьку, у 1942 році Іван потрапив на примусові роботи до Німеччини, де він пробув до самого 1945-го.

Там він познайомився з Анною, українкою, теж забраною німцями на роботу, і одружився в Німеччині.

У 1948 році родина емігрує в Бразилію, обравши собі для життя тихе та спокійне місто Куритиба.

На новому континенті Іван Бойко все своє життя працював на різних роботах, а з виходом на пенсію почав виготовляти бандури: до його появи в Бразилії не існувало культури гри на цьому інструменті.

Тривалий час емігрант з України жив зовсім без громадянства, оскількине мав документів про своє народження.

Лише в листопаді 1990 року йому видали паспорт бразильця.

У 2005 році Іван Бойко познайомився з режисером Гуту Пашком, коли той знімав свій перший повнометражний документальний фільм “Made in Ucrânia”, присвячений українській еміграції у Бразилії.

Одного разу Іван схвильовано вручив Гуту два блокноти свого особистого щоденника, де розказує про ціле життя, про жахи, які він та його родина пережила під час панування радянського комунізму та примусові роботи у нацистській Німеччині.

За словами режисера, першою його реакцією було відмовитися, але зрештою він вирішив зробити новий фільм, у якому б сам Іван розповів історію свого життя.

Так народилася ідея фільму «Іван» (перша назва – “Іван, повертаючись у минуле”), який документує повернення 91-річного Івана на Батьківщину.

У 2010 році, тобто через 78 років після того, як він полишив Україну, Іван Бойко вперше повертається на рідну землю, відвідує батьківську хату (один із найбільш емоційних моментів фільму), зустрічається зі своє рідною сестрою та її родиною.

Сама подорож стає канвою фільму “Іван”, який у 2015-2016 роках було показано на кількох кінофестивалях та, пізніше, у кінотеатрах Бразилії – в Сан-Паулу, Ріо-де-Жанейро, у столиці – Бразиліа.