Молдова звільнила міністра оборони за співпрацю з НАТО

10:57, 28.12.2016

Новообраний президент Молдови Ігор Додон підписав указ про відставку міністра оборони Анатолія Шалару. Відомому своєю проросійською позицією Додону не до вподоби співпраця військового відомства Молдови з НАТО.

 

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

 

«Цей міністр загравав з НАТО, прекрасно знаючи, що, згідно з Конституцією, Молдова - нейтральна держава. Він стояв за появою американської військової техніки на площі Великих національних зборів в День Перемоги, що може бути кваліфіковано не інакше як провокація. Він відкрито виступав і виступає за об'єднання Молдови з Румунією, що також неприпустимо. Крім цього, він звільнив солідне число професіоналів із системи оборони і держбезпеки, замінивши їх близькими до Ліберальної партії, тими, хто підтримував уніоністську ідеологію», - написав соціаліст Додон.

 

Нагадаємо, що раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп підписали угоду про відкриття офісу зв’язку НАТО в Кишиневі.

 

Дану ініціативу розкритикували соціалісти та комуністи, які заявили, що відкриття такого офісу може порушити нейтральний статус країни. Лідер соціалістів Додон заявив, що він категорично проти відкриття офісу зв'язку НАТО.

 

Одразу після обрання президентом Молдови Ігор Додон пообіцяв ініціювати всі необхідні процедури для відправлення у відставку міністра оборони Анатолія Шалару, який виступає за членство Молдови в НАТО.

 

Як повідомляла «УМ», під час президентських перегонів голова Партії соціалістів Молдови Ігор Додон заявив, що Крим належить Росії.