Андрій Байбуз «Ефа» похований у Херсоні на 10 день після загибелі (фото)

18:59, 28.12.2016
Андрій Байбуз «Ефа» похований у Херсоні на 10 день після загибелі (фото)

Андрія Байбузу "Ефу" провели в останню путь сотні земляків.

Помічник гранатометника, боєць 54-ої окремої механізованої бригади 41-річний Андрій Байбуз позивний «Ефа» із військовими почестями похований у Херсоні в середу.

 

Попрощатися з героєм, який пожертвував собою, заради порятунку молодого бійця, окрім рідних і близьких прийшли сотні земляків і бойових побратимів.

 

Про це повідомляє офіційний сайт Херсонської облдержадміністрації.

 

 

Андрій Байбуз «Ефа» героїчно загинув 18 грудня під час бою на Світлодарській дузі. За словами бойових побратимів і медиків, у бою «Ефу» було поранено в обидві ноги. Коли ж бійці 54-ї бригади намагалися забрати поранених і контужених, Андрій відмовився від евакуації.

 

Фронтовий волонтер Юрій Мисягін повідомив на сторінці у Facebook, що важко поранений снайпером «Ефа» сказав побратимам наступні останні слова: «Я великий і в мене дуже важкі поранення, зі мною намучитеся, не дотягнете й самі загинете. Беріть усю зброю і візьміть того молодого пораненого. Він маленький, ви його зможете донести, а мене залиште тут і дайте мені гранати».

 

При цьому, важкопоранений «Ефа» ще встиг зателефонувати матері.

 

У коментарях до посту волонтера, окремі користувачі зазначають, що за неофіційною інформацією, "Ефа" таки підірвав себе гранатою, коли до нього наблизилися бойовики. Мовляв, на його тілі є поранення, характерні для смерті, яка настала внаслідок підірваної з близької відстані гранати. Утім, волонтер Мисягін зазначає, що варто дочекатися офіційних висновків судмедекспертизи, які ще не були повідомлені. 

 

 

Лише за місяць до своєї героїчної смерті Андрій Байбуз одружився. Його дружина наразі вагітна, але вже стала вдовою. У загиблого залишилися мати, сестра і донька від попереднього шлюбу.

 

До речі, пораненого бійця, якого ціною власного життя врятував воїн Байбуз, таки госпіталізували, його життю вже нічого не загрожує.

 

«Громадянська панахида-прощання за загиблим, відбулася у Кафедральному соборі. Потік людей, які прийшли попрощатися з Героєм, здавалося, був нескінченним. Слова співчуття родині загиблого висловили представники обласної влади, волонтери та бойові побратими», - повідомляє Херсонська облдержадміністрація.

 

 

«Його мужність і самопожертва, щира любов до своєї землі і народу – це гідний приклад, за яким всі ми повинні звіряти кожен свій вчинок», - сказав під час панахиди голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв, висловлюючи глибокі співчуття рідним та близьким Андрія Байбуза.

 

«Андрій був безстрашною людиною, мріяв про незалежну, вільну, єдину Україну. Він загинув  смертю хоробрих за свою країну і за кожного з нас – за наше мирне і вільне небо, заради майбутнього наших дітей, нашої держави»,- розповіли, у свою чергу, про «Ефу» його бойові побратими.

 

 

Зазначимо, що Андрій Байбуз пішов на фронт добровольцем в лавах ДУК «Правий сектор», пізніше підписав контракт із ЗСУ.

 

Нагадаємо, що з 18 грудня окупанти кілька днів намагалися вибити сили АТО з займаних позицій в районі Світлодарської дуги. У перший день наступальних дій ворога загинули 5 українських військових, 16 були поранені.

 

Минулої неділі у місті Щасті Луганської області бойовики передали українській стороні  тіла двох захисників України, які загинули на Світлодарській дузі 18 грудня – 21-річного лейтенанта Микити Ярового з позивним «Шайтан» та 41-річного солдата Андрія Байбуза з позивним «Ефа».

 

Саме наймолодший командир, лейтенант Микита Яровий «Шайтан» вів у бій підлеглих бійців і загинув першим.

 

Передача відбувалась під наглядом членів моніторингової місії ОБСЄ.