Прах Олександра Олеся після ексгумації зберігають у депозитарії Праги

16:06, 03.01.2017
Прах Олександра Олеся після ексгумації зберігають у депозитарії Праги

Розрита могила Олександра Олеся.

Останки українського поета Олександра Олеся і його дружини перевезуть до Києва, якщо згоду на перепоховання дадуть рідні. Наразі прах зберігають у депозитарії кладовища у Празі.

 

В розкопаній могилі поета у Празі вже поховали українця Володимира Михайлишина, який останні роки опікувався цим похованням.

 

Про це повідомляють урядовці, політики і представники української діаспори у вівторок.

 

«Прах Олександра Олеся, так само, як і сотень інших видатних українців, має бути похованим на рідній землі за згоди його родичів. Ситуація, яка склалася з Олександром Олесем, знову підняла на поверхню питання створення українського пантеону в столиці України», - написав прем’єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook.

 

За його словами, при Міністерстві культури України буде створена спеціальна міжвідомча комісія, яка займатиметься питанням перепоховань видатних українців.

 

Прем'єр нагадав, що МЗС зараз вживає усіх необхідних заходів для якнайшвидшого вирішення цього питання у Чехії.

 

І додає: «У свою чергу, уряд виділить всі необхідні кошти для перевезення останків одного з найвидатніших українських поетів до Києва».

 

Водночас, у МЗС України повідомили, що «останки Олександра Олеся та його дружини після ексгумації були переміщені до депозитарію Ольшанського кладовища до моменту рішення родичів поета, які проживають у Канаді, щодо місця остаточного захоронення останків».

 

Вітчизняні дипломати додають, що Посольство України в Празі вживатиме всіх заходів для належного перепоховання останків Олександра Олеся та його дружини.

 

За інформацією МЗС України, на місці, де була могила Олександра Олеся, був захоронений Володимир Михайлишин, виходець з України, який донедавна доглядав поховання Олександра Олеся та сплачував необхідну ренту. Після смерті Михайлишина його син, як законний спадкоємець, прийняв рішення про захоронення батька у згаданому місці.

 

«МЗС України тримає питання перепоховання Олександра Олеся на особливому контролі», - запевнили у зовнішньополітичному відомстві.

 

Водночас, голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний дивується чому син Володимира Михайлишина вирішив ексгумувати прах Олександра Олеся і поховав у цій могилі свого батька.

 

«Як це сталось і чому не зрозуміло. Чи не вдалось домовитись з нащадками Олександра Олеся, що зараз проживають у Відні чи з ними не сконтактувались - ніхто не знає. Українська громада в Празі також в шоці, бо довідалась про все лише вчора вечером.

Згоден з Володимиром Вятровичем що українська держава повинна забезпечити цвинтар-пантеон де перепоховати визначних діячів України чиї останки розкиданні по світах», - написав пан Ратушний на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

Пізніше голова УВКР додав, що «син померлого Михайлишина є диваком», адже на похоронах його батька було багато поліції.

 

«Не думаю що покійний би погодився щоб його тіло було похоронено на місці викопаної труни Олександра Олеся», - констатує Михайло Ратушний.

 

Як повідомляла «УМ», останки відомого українського поета Олександра Олеся були примусово ексгумовані у Празі.  

 

Президент України Петро Порошенко доручив МЗС України терміново втрутитися в ситуацію щодо поховання Олександра Олеся у Чехії.