Оригінал Харківських угод вивчать слідчі прокуратури

19:03, 03.01.2017

Печерський райсуд Києва дозволив військовій прокуратурі вилучити у МЗС України оригінал Харківських угод про продовження на 25 років базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

 

Про це йдеться в ухвалі суду від 27 грудня, передають Українські новини.

 

«Слідчим управлінням Головної військової прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу. У зазначеному виробництві досліджуються підстави та обставини підписання 21 квітня 2010 року угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території Криму», - йдеться в обгрунтуванні ухвали суду.

 

Слідство наполягає, що має «достатні підстави вважати, що в зазначених документах містяться відомості, що можуть підтвердити факти порушення процедур підготовки, прийняття, підписання і ратифікації угоди, а також встановити коло осіб, чиї дії призвели до укладення угоди, що суперечить Конституції України».

 

Зауважимо, що крім цього, прокуратура ще 19 грудня 2016 року призначила почеркознавчу експертизу.

 

Суд дозволив слідчим вилучити оригінал угоди у МЗС для проведення експертизи.

 

У разі недопуску слідчих вони можуть ініціювати проведення обшуку в Міністерстві закордонних справ.

 

Нагадаємо, що Харківські угоди (так звана угода Януковича—Медведєва) були підписані президентами України і Росії 21 квітня 2010 року в Харкові.

 

Згідно з угодами, термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі було подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата.

 

Термін перебування флоту було збільшено в обмін на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

 

Під час ратифікації угод Верховною Радою 27 квітня 2010 року відбулися протести української опозиції з бійками в сесійній залі. Оскільки чимало політиків розцінили Харківські угоди, як такі, що суперечать Конституції України.

 

Угоди були денонсовані в односторонньому порядку Державною Думою РФ 31 березня 2014 року після анексії Криму.