Віктору Пінчуку відповіли про болючі компроміси України з Росією

11:25, 05.01.2017
Віктору Пінчуку відповіли про болючі компроміси України з Росією

Віктор Пінчук дізнався, що Україна не капітулюватиме перед Росією.

Так звані «болючі компроміси» з Росією за ключовими пунктами щодо окупованої частини Донбасу, анексованого Криму, членства в Євросоюзі і НАТО, запропоновані мільярдером Віктором Пінчуком наприкінці 2016 року, неможливі.

 

Такою є позиція адміністрації Президента України, оприлюднена у виданні The Wall Street Journal у середу.

 

Зокрема, заступник глави адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв оприлюднив у тому ж виданні, що й Віктор Пінчук, колонку під заголовком «Повага до України вкрай важлива для досягнення тривалого миру».

 

У цій колонці пан Єлісєєв відповідає на статтю Пінчука, в якій той пропонував Україні поступитися кримським питанням, прагненням до членства в ЄС і НАТО задля залагодження конфлікту на Донбасі.

 

«Не можу погодитися з його (Пінчука) закликом до компромісу, який базується на побоюваннях. Страх та слабкість – погані радники. Вони лише розігрівають апетити Росії», – заявляє заступник глави адміністрації Президента.

 

У статті перераховано три ключових позиції України.

 

«Ні розвороту європейської та євроатлантичної інтеграції. Це було би здачею незалежності та суверенітету України. Ні – торгівлі територією України, чи то Донбас, чи Крим. Ці території не можуть бути предметом торгівлі за мир. Ні виборам на Донбасі, доки російські чоботи (військові) лишаються на українській землі», – наголошує Костянтин Єлісєєв.

 

На його думку, «домовленості на умовах Росії є неправильною політикою».

 

«Україна виступає за місцеві вибори, але тільки на підставі закону України і стандартів ОБСЄ. Кремлю, безумовно, хотілося б узаконити свою гібридну окупацію і маріонеткові режими на Донбасі українськими руками. Ніхто не повинен потрапити в цю пастку», - констатує автор колонки. 

 

Як повідомляла «УМ», політиків, експертів і журналістів украй обурили пропозиції мільярдера Віктора Пінчука піти на «болючі компроміси» з Росією, відмовитися від перспективи членства в Євросоюзі та провести вибори на окупованій частині Донбасу ще до її звільнення, а також пропонує визнати, що Україна не приєднається до НАТО «ні найближчим часом, ні в среденьостроковій перспективі».

 

Ці пропозиції Пінчук оприлюднив напередодні Нового року в газеті The Wall Street Journal.

 

Нагадаємо, що Віктор Пінчук є зятем другого президента України Леоніда Кучми, який є представником України у Тристоронній контактній групі на переговораху у Мінську.