Інтереси українців не зачепить обмеження розрахунків готівкою до 50 тисяч гривень

15:54, 05.01.2017

Рішення Національного банку України про зниження граничної суми готівкових розрахунків за участю фізичних осіб до 50 тис. грн. не зачепить інтереси простих людей, при цьому оздоровить економіку та фінансову систему України.

 

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє прес-служба міністерства.

 

Зазначимо, що Нацбанк знизив з 4 січня 2017 року граничну суму розрахунків готівкою за участю фізичних осіб зі 150 тис. грн до 50 тис. грн. протягом одного дня.

 

Постановою № 407 передбачено, що фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тис. грн, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

 

«Рішення не зачепить інтереси простих людей, бо понад 90% щоденних витрат українців сьогодні менші за 50 тис. грн. При цьому, нам вдасться оздоровити економіку та фінансову систему України, що дозволить уникнути банківських шоків у майбутньому. Вплив такого рішення на детінізацію також важко переоцінити», - сказав пан Кубів.

 

За попередніми підрахунками Мінекономрозвитку, відповідне рішення Нацбанку «очікувано позитивно вплине на процес детінізації економіки».

 

Урядовці очікують, що детінізація відбуватиметься внаслідок зменшення можливостей легалізації доходів населення (сумнівних або незаконних), зокрема, шляхом операцій по придбанню та продажу цінностей, нерухомості, послуг високої вартості.

 

Крім того, таке обмеження сприятиме істотному зменшенню готівки в обігу в межах обсягів, які перевищують поточні потреби споживача.

 

За підрахунками Мінекономрозвитку, в першому півріччі 2016 року рівень тіньової економіки становив 38% від офіційного ВВП, що на 4 відсоткових пункти менше у порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.