Євген Жилін більше не фігурує у справах про сепаратизм і тероризм

10:43, 06.01.2017
Євген Жилін більше не фігурує у справах про сепаратизм і тероризм

Євгена Жиліна більше не розшукуватимуть.

Прокуратура Харківської області закрила кримінальні провадження проти лідера сепаратистської організації «Оплот» Євгена Жиліна, убитого в одному з ресторанів Підмосков’я майже чотири місяці тому.

 

Офіційна причина – смерть фігуранта. Його спільники й надалі перебувають у розшуку.

 

Про це повідомила ЗМІ прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик у п’ятницю.

 

«Офіційний документ, що підтверджує факт смерті Жиліна в Росії, надійшов до Харкова наприкінці грудня 2016 року, а 28 грудня кримінальне провадження стосовно Жиліна було закрито у зв'язку зі смертю підозрюваного», - зазначила пані Дубовик.

 

Водночас, за її словами, фігурантами кримінальних проваджень залишаються інші  підозрювані у злочинах, в яких підозрювався і Жилін: фінансування тероризму або злочин проти цілісності і незалежності України.

 

Так, важко поранений кілером, під час вбивства Жиліна, його соратник Андрій Козар (який нині перебуває у комі) лишається підозрюваним у низці злочинів та перебуває у міжнародному розшуку, оголошеному Генпрокуратурою України.

 

Так, Козар підозрюється в умисному вбивстві редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва у серпні 2010 року.

 

За даними слідства, Климентьєв у серпні 2010 року виїхав на редакційне завдання на  автомобілі BMW сріблястого кольору і зник. Тоді ж було порушено кримінальну справу за статтею «Умисне вбивство».

 

У серпні 2012 року керівництво Головного слідчого управління МВС на прес-конференції у Харкові оголосило ім'я підозрюваного у вбивстві журналіста – ним став колишній співробітник Харківського управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Андрій Козар. Але підозрюваний зник незабаром після зникнення Климентьєва.

 

Газета «Новий стиль» спеціалізувалася на публікації матеріалів про корупцію в силових структурах. Сам Климентьєв у своїх матеріалах неодноразово писав про зв'язки Козара з криміналітетом.

 

Як повідомляла «УМ», 19 вересня 2016 року у ресторані, на території елітного селища Горки-2 в Одинцовському районі Московської області Росії кілер розстріляв двох людей, одним з яких виявився лідер харківської терористичної організації «Оплот» і противник Євромайдану Євген Жилін.

 

Спільник Жиліна – Козар отримав важкі поранення і перебуває у комі.