Поліція Львівщини розслідує викрадення 95 стародруків на мільйони доларів

11:45, 06.01.2017
Поліція Львівщини розслідує викрадення 95 стародруків на мільйони доларів

Такої серйозної втрати - знекнення 95 стародруків історія України ще не знала.

Слідчі Головного управління Нацполіції у Львівській області відкрили кримінальне провадження за заявою керівництва Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького про зникнення 95 стародруків і 2 манускриптів.

 

Їхня вартість на «чорному ринку» може сягати мільйонів доларів.

 

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області у п’ятницю.

 

Із заявою щодо проведення перевірки за фактом зникнення музейних цінностей до правоохоронців звернувся генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького Тарас Возняк.

 

«У результаті здійснення перевірки наявності предметів зберігання у Музеї мистецтва староукраїнської книги Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького уповноваженою до цього комісією виявлено факт відсутності значної кількості стародруків та рукописів, які мають мистецьку та матеріальну цінність», – наводять правоохоронці уривок з тексту заяви пана Возняка.

 

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання – обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Проводиться досудове розслідування, зазначають у поліції.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні пан Возняк заявив, що внаслідок перевірки, виявлено пропажу 95 унікальних кириличних стародруків і 2 манускриптів XVI-XVIII ст. За його словами, зникнення такої кількості стародруків є набільшим в історії незалежної України. 

 

У свою чергу, попередній директор галереї і донька багаторічного директора Бориса Возницького Лариса Разінкова-Возницька вважає цю заяву «сфальсифікованим нападом» на добре ім’я свого покійного батька.