Відомий історик Юрій Сливка помер в дорозі

14:08, 09.01.2017
Відомий історик Юрій Сливка помер в дорозі

Юрій Сливка помер у дорозі.

Відомий український історик, доктор історичних наук Юрій Сливка помер на 87-му році  життя під час поїздки до Києва.

 

Про це повідомив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у Facebookв понеділок.

 

«В дорозі на Київ наздогнала сумна звістка про смерть одного з моїх Вчителів - Юрія Сливки. Вічная пам'ять!», - написав пан В’ятрович.

 

Юрій Сливка народився 26 березня 1930 року в селі Новому Давидковому (нині Мукачівського району Закарпатської області). Навчався в народній школі.

 

Його батько воював у складі Автро-Угорської армії під час Першої світової війни, пройшов усю війну від Балкан до Галичини і аж до полону під Вінницею. Звідти  приніс розповіді про таких самих українців по той бік Карпат, які воювали як у складі цісарського, так і царського війська.

 

У 1948–1953 роках Юрій Сливка навчався на історичному факультеті Ужгородського університету. Після завершення працював директором сільської школи. Невдовзі поступив до Львівського інституту суспільних наук, де працював аспірантом під керівництвом академіка Івана Крип'якевича, згодом завідував відділом.

 

В останні роки життя пан Сливка працював професором Львівської державної фінансової академії, був завідувачем кафедри соціальних і гуманітарних дисциплін.

 

Автор багатьох статей Енциклопедії історії України.

 

Як історик досліджував визвольний рух на Закарпатті й на східній Галичині у 20-30 рр. ХХ ст.