Росія потрапила до п’ятірки найнебезпечніших для журналістів країн

18:16, 09.01.2017

Росія посіла п'яте місце серед найнебезпечніших країн для працівників преси за підсумками 2016 року.

 

Про це свідчить доповідь Міжнародного інституту інформаційної безпеки при Кардіффській школі журналістики (INSI), передає агенція «Укрінформ» у понеділок.

 

«Минулоріч, виконуючи свої професійні обов'язки, у Росії загинули дев'ятеро журналістів (всі вони перебували на військовому борту, що прямував із Сочі до Сирії й зазнав катастрофи над Чорним морем). Через це Росія потрапила до п'ятірки найбільш небезпечних країн світу для представників медіа», - йдеться у доповіді.  

 

У самій Сирії, де триває громадянська війна, втратили життя шестеро представників преси, всі вони були цивільними репортерами.

 

Лідирує в списку Колумбія, де загинули 20 представників ЗМІ, причому також в авіакатастрофі літака з бразильською футбольною командою «Шапекоенсе».

 

Далі слідують Мексика та Афганістан (загинуло по 12 журналістів), на четвертому місці Ірак, де загинули 11 осіб.

 

Загалом протягом минулого року, виконуючи свої прямі обов'язки, загинули 115 журналістів світу. В тому числі один в Україні: Павло Шеремет.

 

У доповіді наголошується, що з кожним роком скорочується кількість професійних журналістів, які працюють у «гарячих» точках, тому частину їхніх функцій беруть на себе активісти і місцеві жителі без відповідної підготовки.

 

Як повідомляла "УМ", 25 грудня в Чорне море полизу Сочі впав військовий літак ТУ-154, який прямував на військову базу Росії в Сирії. На борту літака були 64 музиканти військового ансамблю імені Александрова, 9 журналістів.