Доля України критично важлива для США

14:00, 10.01.2017

США повинні допомогти Україні зробити успішною політичну систему, яку намагається підірвати Росія. Адже доля України є критично важливою для Сполучених Штатів.

 

Таке переконання висловив колишній посол США в Росії Вільям Бернс у статті для The New York Times під назвою «Як ми обманюємо себе щодо Росії».

 

На його думку, якщо президент Росії Володимир Путін не отримає підконтрольний уряд в Києві, то він зробить все можливе, щоб ця країна була нездатна нормально функціонувати.

 

Пан Бернс зазначає, що США не повинні «зводити пильного погляду з України - країни, доля якої буде критично важлива для майбутнього Європи і Росії в наступному поколінні».

 

«Йдеться не про членство в НАТО чи ЄС - і те, і інше для неї віддалені надії. Йдеться про те, щоб допомогти українським лідерам зробити успішною політичну систему, яку Росія прагне підірвати», - пише дипломат.

 

Він переконаний, що сам Путін розуміє слабкість Росії, «але регулярно демонструє, що сили, які йдуть на спад, можуть бути щонайменше настільки ж руйнівними, як і зростаючі сили».

 

«Реальність така, що в доступному для огляду майбутньому наші відносини з Росією залишаться конкурентними і часто ворожими. В їхній основі - фундаментальна розбіжність світоглядів і ставлення до ролі один одного в світі», - наголосив пан Бернс.

 

За словами американського дипломата, «протягом 25 років, що минули від закінчення холодної війни, відносини між США і Росією часто визначалися глибокими образами, хибними уявленнями і розчаруваннями».