В СБУ вважають списки Савченко корисними для шахраїв

17:25, 10.01.2017
В СБУ вважають списки Савченко корисними для шахраїв

Юрій Тандіт обурений оприлюдненням списків.

Списки полонених і зниклих безвісти, оприлюднені народним депутатом Надією Савченко, є некоректними.

 

Певні сили відтепер будуть ними маніпулювати, тоді як шантажисти і шахраї можуть використовувати особисті дані заручників для власного збагачення.  

 

Про це заявив журналістам радник глави СБУ Юрій Тандіт у вівторок.

 

«Ми вже зараз можемо говорити про те, що списки, надані на Facebook  Надією Савченко, некоретні. У цих списках є повтори, декілька разів згадується одна і та сама особа. У списках є хлопці, яких ми офіційно вважаємо безвісти зниклими. В списках є і загиблі», - сказав пан Тандіт. І додав, що спілкувався із Савченко після оприлюднення списків, але не повідомив деталей розмови. 

 

Пан Тандіт застерігає, що шахраї отримали персональні дані багатьох українських заручників і матимуть змогу шантажувати родичів, наприклад, вимагаючи викупу.

 

«З досвіду знаю, що опублікування таких списків давало можливість для збагачення не чистим на руку людям. Тепер шахраї отримали прізвища, імена, по-батькові та дати народження. За допомогою довідників можуть виходити на родини й вимагати викуп», - каже представник СБУ.

 

За його словами, аферисти телефонують родичам і представляються уповноваженими від бойовиків. За винагороду обіцяють визволити людину.

 

Водночас, у Мінській тристоронній групі здивовані, що навіть після застережень СБУ депутат Надія Савченко опублікувала списки зниклих безвісти та заручників.

 

Про це виданню «Українська правда» повідомив співрозмовник, близький до переговорів.

 

За його словами, публікація цих списків нічого не додасть для звільнення, тим більше, що «пубілкувати такі списки і вести переговори про звільнення – це різні речі».

 

«І якщо хтось хоче сприяти цьому процесу, він має в першу чергу керуватися головним принципом – не нашкодити», - додав співрозмовник.

 

У свою чергу представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з вирішення конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко констатувала, що остання заява президента Росії Володимира Путіна свідчить про те, що Росія не готова віддавати заручників.

 

«Цю мантру слово в слово повторили представники ОРДЛО. Вони не підтверджують наявність у себе 110 заручників, що їх вимагає звільнити СБУ і мінська група, а говорять, що в них утримується вдвічі менше. І вимагають від української сторони негайно передати ОРДЛО 700 осіб і звільнити менше 50», – повідомила пані Геращенко.

 

За її словами, в списку тих, кого вимагають сепаратисти, є вбивці та інші особи, що вчинили найтяжчі злочини, а в списку тих, кого підтверджує ОРДЛО, немає багатьох з тих українців, долі яких нам відомі, їх просто ховають і не дають жодної інформації.

 

Водночас ватажки так званої ДНР наполягають на формулі обміну полоненими з Києвом «527 на 42», яку власне оприлюднила і депутат Савченко.

 

Представник бойовиків Дарина Морозова при цьому заявила російським ЗМІ, що вважає  неприйнятними пропозиції щодо обміну, озвучені раніше народним депутатом Надією Савченко.

 

«Савченко ще раз озвучила пропозиції, які раніше звучали з Києва, віддати нам всього половину від загального числа утримуваних Києвом осіб, тобто 256 осіб. Тобто мова йде навіть не про обмін за прізвищами, а просто про якесь рішення української влади повернути лише половину утримуваних осіб, що неприйнятно», – заявила сепаратистка Морозова.

 

Вона також підтвердила, що «серед утримуваних Києвом осіб не тільки громадяни ДНР та ЛНР, але і громадяни Росії».

 

Як повідомляла «УМ», Надія Савченко оприлюднила на своїй сторінці в Facebook списки полонених на непідконтрольних владі територіях Донбасу і українських в'язнів у російських в'язницях, а також список осіб, яких ватажки ОРДЛО хочуть отримати від української сторони.

 

Серед них і скандально відома Неля Штепа, яка була міським головою Слов’янська і за участі якої так звана група Гіркіна окупувала місто у 2014 році.